Sari la conținut

M. Britanie graţiază zeci de mii de homosexuali condamnaţi

Marea Britanie urmează să graţieze mii de homosexuali şi bisexuali condamnaţi în baza unei legi abrogate în urmă cu aproape o jumătate de secol, relatează Reuters.

The Rainbow Flag Flies Above Whitehall As Same Sex Couples Prepare To Marry For The First Time

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Această decizie a fost luată după graţierea de către regina Elizabeth, în 2013, a matematicianului şi criptologului Alan Turing, potrivit News.ro.

Acesta din urmă a jucat un rol major în cercetări care au permis spargerea codurilor secrete folosite de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în special a codului „Enigma”.

Alan Turing a fost urmărit în justiţie în 1952 din cauza homosexualităţii sale. El a acceptat să fie castrat chimic, pentru a evita închisoarea, şi s-a sinucis doi ani mai târziu. Avea vârsta de 41 de ani.

Graţierea avută în vedere - numită „legea Turing” - vizează 65.000 de homosexuali, dintre care 15.000 sunt în continuare în viaţă.

„Este foarte important să-i graţiem pe aceşti oameni condamnaţi pentru infracţiuni de natură sexuală care nu le-ar aduce nicio condamnare astăzi”, a declarat ministrul Justiţiei Sam Gyimah.

Homosexualitatea a încetat să mai fie o infracţiune în Marea Britanie în 1967.

În 2001, vârsta la care o persoană poate consimţi să aibă relaţii cu o persoană de acelaşi sex a fost coborâtă la 16 ani, la fel ca în cazul unei relaţii între persoane de sex opus.

Pe de altă parte, o reprezentantă a unei organizaţii pentru apărarea drepturilor persoanelor de orientare homosexuală a îndemnat ca activişti, refugiaţi, membri ai unor minorităţi etnice şi altor grupuri să îşi unească forţele cu scopul de a respinge forţe care exploatează o atmosferă de teamă ce alimentată de îngrijorarea cu privire la terorism, relatează The Associated Press.

Joyce Hamilton, copreşedinta Asociaţiei International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex (ILGA)-Europe, a declarat că sunt necesari aliaţi şi parteneri în vederea protejării progreselor obţinute de comunitatea LGBT în Europa în ultimii ani.

Hamilton a făcut aceste declaraţii joi, în marja primei conferinţe în Cipru a ILGA Europe.

Ea a denunţat faptul că anumite forţe exploatează frica publicului de atacuri teroriste pentru a-şi alimenta ascensiunea la putere în detrimentul drepturilor omului.