Macedonia de Nord, îndemnată de Bulgaria să accepte propunerea Franței pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Data actualizării: Data publicării:
Kiril Petkov și Emmanuel Macron
Macron l-a lăudat pe Petkov, dar a precizat că Macedonia de Nord a fost o victimă a crizei interne din Bulgaria. Foto: Profimedia Images

Premierul bulgar Kiril Petkov l-a îndemnat vineri pe omologul său din Macedonia de Nord, Dimitar Kovacevski, să dea dovadă de curaj și să accepte un acord de compromis propus de Franța care va permite Skopjei să înceapă discuțiile oficiale privind aderarea la UE, după ce parlamentul bulgar a votat pentru ridicarea veto-ului său asupra deschiderii negocierilor.

Cu toate acestea, Petkov, care urmează la începutul săptămânii viitoare să își semneze scrisoarea de demisie după ce a pierdut votul de încredere în Parlament, a admis că există riscul ca guvernul lui Kovacevski să se prăbușească dacă acceptă propunerea Franței, la fel cum a pățit miercuri și prim-ministrul bulgar.

„La urma urmei, știu că este [o decizie] politică foarte dificilă”, a spus Petkov pentru Politico de la Bruxelles, în timp ce parlamentul bulgar urma să voteze pentru ridicarea veto-ului său asupra începerii negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Decizia a fost adoptată, între timp, cu 170 de voturi pentru, 37 împotrivă și 21 de abțineri, potrivit vicepreședintelui parlamentului bulgar Atanas Atanasov.

„Și știu că riscul ca guvernul să cadă este mare”, a continuat Petkov. „În calitate de politician, trebuie să decizi care este scopul tău în acest loc. Este scopul meu să rămân stabil? Sau este să conduc țara – să o duc cu un pas în față – care nu merge cu ușurință în direcția asta.”

Petkov-Kovacevski Bulgaria Macedonia
„Dacă aș fi în locul lui, n-aș sta pe gânduri”, a spus Petkov (stânga) despre premierul Macedoniei de Nord (dreapta). „Poate să rămână în istorie deschizând ușa pentru Macedonia de Nord spre UE, dar e nevoie de curaj.” Foto: Profimedia Images

Petkov: „Dacă aș fi în locul lui, n-aș sta pe gânduri, dar e nevoie de curaj”

„Dimitar Kovacevski trebuie să [ia această decizie] acum”, a spus Petkov. „Dacă aș fi în locul lui, de partea lui, n-aș sta pe gânduri. Dacă poate să rămână în istorie deschizând ușa pentru Macedonia de Nord spre UE, cred că este o realizare bună pentru orice prim-ministru. Dar e nevoie de curaj.”

Petkov a pierdut miercuri o moțiune de cenzură după ce rivalii săi politici au profitat de disputa controversată legată de Macedonia de Nord pentru a răsturna coaliția sa aflată la guvernare. Petkov a spus că își va da demisia luni și că se așteaptă ca Bulgaria să organizeze noi alegeri parlamentare.

Premierul bulgar participă la Bruxelles la un summit al Consiliului European, acolo unde Bulgaria a fost criticată dur pentru că a blocat până acum începerea discuțiilor cu privire la aderarea Macedoniei de Nord. Criticile nu au venit doar din partea lui Kovacevski și a altor lideri din Balcanii de Vest, ci și din partea unora dintre cei mai influenți șefi de stat din UE.

„Este drept față de Macedonia de Nord? Am să o spun cu onestitate: nu”, a declarat joi seara președintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei conferințe de presă de la summitul liderilor europeni. „De aceea am pus presiune în mod colectiv asupra Bulgariei în ultimele luni”.

Kovacevski-Macron Macedonia de Nord Franța
„Este drept față de Macedonia de Nord? Am să o spun cu onestitate: nu”, a declarat Macron de la summitul de la Bruxelles. „De aceea am pus presiune în mod colectiv asupra Bulgariei în ultimele luni”. Foto: Profimedia Images

Macron: Macedonia de Nord a fost o victimă a crizei interne din Bulgaria

Macron l-a lăudat pe Petkov, despre care președintele Franței a spus că „a făcut tot ce trebuie”, dar a precizat că Macedonia de Nord a fost o victimă a crizei și a politicilor interne din Bulgaria.

Petkov a spus despre compromisul înaintat de Franța că ar trebui perceput ca un „acord european” și nu ca o înțelegere bilaterală între Bulgaria și Macedonia de Nord.

Istoric vorbind, Bulgaria a fost un promotor important al aderării statelor din Balcanii de Vest la UE, iar Peskov a spus că acest lucru nu s-a schimbat. În schimb, premierul bulgar a menționat că există probleme serioase cu privire la drepturile etnicilor bulgari din Macedonia de Nord și că aceștia au nevoie de măsuri de protecție mai bune care să fie introduse în constituția țării.

„Aici nu vorbim despre Bulgaria versus Macedonia de Nord”, a spus Petkov. „Dacă se ia această decizie, acordul european ar trebui să ajungă pe masa Macedoniei de Nord”.

Decizia „istorică” a liderilor europeni pentru acordarea statutului de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova a fost luată în unanimitate joi seara.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri