Macedonia |Protest uriaș al dreptei la Skopje

Data publicării:
protest skopje

Manifestaţie cu zeci de mii de participanţi în Macedonia, ţară cu doar două milioane de locuitori. Simpatizanţii dreptei au ieşit în stradă pentru că se opun formării unui guvern de coaliţie între social-democraţi şi minoritatea albaneză. Opoziţia consideră că alianţa ar pune în pericol unitatea ţării.

Etnicii albanezii reprezintă aproape un sfert din populaţia Macedoniei şi liderii acestora cer declararea limbii albaneze ca limbă oficială a statului.

Uniunea Europeană consideră că noua coaliţie de guvernare va asigura stabilitatea politică a Macedoniei. De altfel, manifestația de marți a coincis cu vizita la Skopje a comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, venit să pledeze pentru formarea rapidă a unui guvern, potrivit Agerpres.

Comisarul l-a îndemnat pe președintele de dreapta, Gjorge Ivanov, să revină asupra refuzului său de a-l lăsa pe liderul social-democraților (SDSM), Zoran Zaev, să formeze împreună cu partidele minorității albaneze un guvern de coaliție ce ar dispune de majoritate în parlament (67 de mandate din totalul de 120).

„Avem de urgență nevoie de un nou guvern care să se ocupe de reforme, nu avem timp de pierdut", a scris Johannes Hahn pe Twitter.

Simpatizanți ai dreptei naționaliste ies de trei săptămâni în fiecare seară pe străzile orașelor din Macedonia, în special la Skopje, fluturând drapelul național.

Macedonia se află de doi ani într-un impas politic, instalat după publicarea unor interceptări ilegale dezvăluind fapte de corupție ce implică sferele cele mai înalte ale puterii.

Social-democrații îl acuză pe patronul dreptei, Nikola Gruevski, la acea dată prim-ministru, că a ordonat interceptarea ilegală a mii de opozanți, personalități religioase, din media sau din rândul societății civile.

Citiți și: Interceptări ilegale în Macedonia. Oficiali din poliția secretă, anchetați

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri