Macron cere Iranului „să înceteze imediat sprijinul” pentru Rusia în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto; Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut sâmbătă Iranului, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele iranian Ebrahim Raissi, „să pună capăt imediat sprijinului” pentru Rusia în războiul din Ucraina prin încetarea livrărilor sale de drone, a indicat Palatul Elysée, relatează AFP.

Şeful statului francez „a avertizat asupra gravităţii consecinţelor, atât în ceea ce priveşte securitatea, cât şi domeniul umanitar, ale livrării de către Iran de drone către Rusia şi a cerut Teheranului să pună capăt imediat sprijinului pe care îl oferă astfel războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei”, potrivit unui comunicat.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a avertizat vineri că Rusia „primeşte materiale din Iran pentru a construi o fabrică de drone” pe teritoriul său şi că acest sit „ar putea fi pe deplin operaţional la începutul anului viitor”.

Statele Unite estimează că până în luna mai, Rusia a primit „sute” de drone de atac iraniene şi acuză Moscova ca le-a folosit recent pentru a „ataca Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană”.

Teheranul a respins în mod repetat acuzaţiile americane de livrări de arme către Rusia ca fiind „nefondate”, declarând că nu este parte a conflictului ucrainean, notează AFP, citată de Agerpres.

În cadrul acestei convorbiri telefonice de aproximativ 90 de minute preşedintele francez şi omologul său iranian „au discutat modalităţi de promovare a relaţiilor, în special negocierile în curs (cu privire la energia nucleară) şi evoluţiile regionale”, a afirmat, la rândul său, un oficial iranian.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri