Macron și Scholz vor să reformeze UE: „Țările noastre sunt deschise inclusiv revizuirii tratatelor”

Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au manifestat duminică la Paris voinţa de a lucra împreună pentru „reformarea” Uniunii Europene. Într-o declarație comună, aceștia vorbesc despre reformarea instituțiilor europene și spun că cele două țări sunt deschise inclusiv reviziurii tratatului UE, „pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus și cu condiția să se găsească un consens între cele 27 de state membre ale UE”.

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de reconciliere postbelică între Franţa şi Germania şi în timp ce Europa cunoaşte din nou războiul odată cu agresiunea rusă în Ucraina, cei doi lideri au făcut referiri repetate la „prietenia” şi „fraternitatea” franco-germane, care sunt de decenii elemente cheie ale „construcţiei europene”.

În discursuri susţinute la Universitatea Sorbona înaintea desfăşurării consiliului de miniştri franco-german, cei doi lideri au evocat rolul de „pioniere ale refondării Europei” jucat de Franţa şi Germania „ca locomotivă a unei Europe unite”.

Franța și Germania se angajează să acționeze pentru a întări Uniunea Europeană și pentru a pregăti Europa „pentru ziua de mâine”. „Vom lucra împreună pentru o Uniune Europeană care este mai rezistentă, mai durabilă și mai capabilă să acționeze independent, în conformitate cu declarația de la Versailles din martie 2022”, se arată în declarația comună.

„Pentru a ueconsolida UE ca actor geopolitic și pentru a pregăti UE pentru viitoare extinderi, trebuie să lucrăm la reforma instituțiilor europene. Pentru funcționarea unei Uniuni Europene extinse, trebuie să asigurăm luarea deciziilor eficiente, preluând și așteptările cetățenilor exprimate în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei. Vom discuta propuneri concrete de consolidare a capacității UE de a acționa atât pe termen mai scurt, cât și pe termen lung, inclusiv cu partenerii noștri din Uniunea Europeană, pentru a deschide calea discuțiilor despre buna funcționare a UE în următorii ani. Țările noastre sunt deschise revizuirii tratatelor, dacă este necesar, pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus și cu condiția să se găsească un consens între cele 27 de state membre ale UE.

Pe termen scurt, trebuie să lărgim domeniile în care se aplică votul cu majoritate calificată în Consiliu pentru a depăși blocajele care au fost observate, cum ar fi în anumite domenii ale politicii externe și de securitate comune și fiscalitate. În acest scop, susținem utilizarea clauzelor passerelle respective și abținerea constructivă ca posibile căi de urmat în cadrul tratatelor existente. Ocazional, cooperarea consolidată ar putea fi un instrument util, fără a submina realizările Uniunii Europene și fiind deschisă tuturor statelor membre. Mai mult, pentru a consolida participarea publică și sprijinul pentru modelul democratic european, susținem modernizarea Legii Electorale a UE, inclusiv crearea unei circumscripții electorale la nivel de sindicat cu liste transnaționale”, se arată în declarația comună asumată de Franța și Germania.

Potrivit celor dăuă țări, UE „este o comunitate de drept și de valori comune care trebuie protejată. Prin urmare, trebuie să contribuim la consolidarea pilonilor democrației, statului de drept și echității sociale în Europa atât prin legislație, cât și prin acțiuni solide și concrete, inclusiv prin aplicarea eficientă a legii”.

Declarația comună a celor două state face referire și la lărgirea Spațiului Schengen.

„După trei ani de pandemie care a încetinit schimburile interpersonale în Europa, Franța și Germania sunt mai hotărâte ca niciodată să promoveze consensul și integrarea europeană, să producă rezultate tangibile pentru cetățenii noștri. Aceasta include libera circulație în întreaga Uniune Europeană, inclusiv aplicarea deplină a Schengen acelor state membre care doresc să adere”, se arată în declarație.

„Franța și Germania lucrează împreună la următorii pași către finalizarea reformei Sistemului european comun de azil (CEAS) în actuala perioadă legislativă a Parlamentului European, urmărind un echilibru între responsabilitate și solidaritate.

În plus, consolidarea democrației noastre necesită o apărare sporită a drepturilor femeilor și a egalității de gen. Franța și Germania vor depune eforturi pentru a actualiza Carta Drepturilor Fundamentale și vor continua să se angajeze pentru ratificarea în cadrul și de către Uniunea Europeană a Convenției de la Istanbul împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, mai adaugă cele două țări.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri