Madridul ar putea fi condus de o femeie de 71 de ani

Data publicării:
manuela carmena - getty 1

Previziunile analiştilor politici s-au adeverit - în Spania s-a încheiat o eră politică, odată cu alegerile locale de duminică. Popularii şi socialiştii, formaţiuni cu tradiţie în statul iberic, au adunat mai puţin de 50 de procente, după ce au alternat la putere în ultimii 40 de ani.

Este cel mai slab rezultat obţinut de partidul de guvernare în ultimii 24 de ani. Şi chiar dacă popularii au obţinut per total cele mai multe voturi, nu este suficient pentru formarea majorităţii în consiliile locale. Este un lucru important, fiindcă primarii spanioli nu sunt aleşi de populaţie, ci prin votul consilierilor. Aceştia alcătuiesc acum alianţe, iar primul rezultat s-a văzut în Barcelona, oraş care va fi condus de reprezentantul unui partid antiausteritate.

Suntem mândri, iar asta nu se întâmplă doar în Barcelona. Este o revoluţie democratică”, a proclamat Ada Colau, viitorul primar al Barcelonei, reprezentantă a formațiunii Podemos.

Şi într-adevăr, scenariul din Barcelona se va repeta cel mai probabil şi în Valencia, dar și în capitala țării, Madrid.

Poate cea mai dureroasă înfrângere pentru Partidul Popular, partid aflat la guvernare, s-a înregistrat tocmai în capitala Spaniei, cel mai bogat oraş al regatului. La Primărie, după 24 de ani, Partidul Popular e pe cale să piardă primăria în favoarea unui partid care nu exista acum doi ani - Podemos.

© FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Platforma politică Ahora Madrid, condusă de o fostă judecătoare în vârstă de 71 de ani, Manuela Carmena, este susținută de Podemos, de ecologiștii din Equo și de o parte a Stângii Unite. Lista Platformei a reușit să se claseze pe locul al doilea în Capitală, la doar un loc distanță de Partidul Popular, care guverna la Madrid cu o majoritate absolută începând din 1991.

„Este o noapte magică în Spania, este probabil momentul în care începe schimbarea”, a proclamat liderul Podemos, Pablo Iglesias.

De altfel, popularii au înregistrat pierderi importante în toate regiunile unde aveau o majoritate zdrobitoare, iar acum încearcă să limiteze pierderile.

Principala noastră misiune este de a încheia înţelegeri şi a negocia”, a anunțat Carlo Floriano, secretarul-adjunct al Partidului Popular.

Odată cu rezultatul acestor alegeri, Spania se alătură unor ţări ca Grecia, unde partidul de extremă-stânga a ajuns la putere pe fondul nemulţumirii populaţiei. Situaţia s-ar putea repeta în această toamnă şi în Portugalia, unde Partidul Socialist ar putea profita de nemulţumirea oamenilor faţă de tăierile de pensii şi salarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri