MAE rus avertizează NATO că ar putea începe o confruntare militară în Europa

Data publicării:
mae rus

 

Avertismentul oficial al Rusiei intervine după ce un general din Ministerul rus al Apărării, Iuri Iakubov, declarase că amplasarea de arme în estul Europei este cel mai agresiv pas al NATO şi al Pentagonului de la sfârşitul Războiului Rece, iar în acest caz, Rusia nu va avea alternativă decât să îşi sporească prezenţa militară la graniţa de Vest, prin amplasarea de tancuri, unităţi de artilerie şi de apărare aeriană.  

MAE rus precizează în comentariul său că se referă la informațiile din presa americană, care citează „surse de rang înalt” de la Casa Albă și Pentagon, care vorbesc despre planuri de a desfășura echipament militar pe flancul estic al NATO pentru a desfășura exerciții „pe bază rotațională”. Țările în care acest echipament ar putea fi desfășurat sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Estonia și posibil Ungaria. Aici ar putea fi amplasate 1.200 de vehicule blindate, inclusiv 250 de tancuri și sisteme de artilerie. Aceste arme sunt suficiente pentru a echipa o brigadă de 3.000 – 5.000 de oameni, subliniază MAE rus.

Este de așteptat ca aceste planuri să fie aprobate în scurt timp, mai exact la sfârșitul lunii iunie, la reuniunea miniștrilor apărării din NATO. Aceste informații confirmă că Statele Unite, în cooperare cu aliații lor, urmăresc, se pare foarte serios, să submineze prevederi-cheie ale Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, apreciază MAE rus, referindu-se la tratatul semnat la Paris care prevede că cei doi foști adversari ai Războiului Rece nu se mai privesc ca inamici, ci se angajează să coopereze și să creeze o pace durabilă în zona euroatlantică.

MAE rus susține că pretextul unor exerciții pe bază „rotațională” pentru o asemenea desfășurare de forțe nu are consistență. De fapt, atât Washingtonul, cât și capitalele europene spun că sunt conștiente de „amenințarea rusă”, care, în fapt, nu este decât o legendă, afirmă MAE rus. Este convenabil să folosești propaganda pentru a acoperi responsabilitatea pentru o lovitură de stat anticonstituțională la Kiev și pentru un război fratricid în Donbas, acuză diplomația rusă.

Moscova acuză SUA că au generat și au alimentat fobii antiruse în rândul aliaților europeni, pentru a profita de actualul moment dificil și pentru a-și extinde prezența militară în Europa. Aceasta sporește riscul ca strategia militară americană în privința flancului estic al NATO să fie total irealistă și să nu țină cont de interesele politice ale popoarelor europene. Ea ar putea acumula tensiuni care pe viitor vor fi dificil de contenit, averizează MAE rus.

Sperăm, totuși, că va prevala rațiunea și că situația din Europa va reuși să nu alunece către o nouă confruntare militară ce ar putea duce la consecințe periculoase”, se încheie comentariul publicat pe site-ul MAE rus.

Avertismentul venit de la Moscova este al doilea în mai puţin de o săptămână. Joia trecută, oficialii ruşi erau deranjaţi, din nou, de amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul României şi al altor state aflate până în 1990 sub sfera de influenţă a URSS. Moscova ameninţa cu ieşirea din Tratatul de Neproliferare a rachetelor cu rază medie de acţiune, semnat în 1987.

Rușii şi-au justificat această intenţie prin faptul că SUA încalcă Tratatul prin amplasarea unui astfel de scut atât de aproape de graniţele Rusiei, pe care americanii l-ar putea folosi pentru a lansa rachete către teritoriul rus.  


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri