MAE salută Rezoluţia APCE privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea cursei MH17

Data publicării:
epava avion mh17 si un om printre ramasite
Epava avionului MH-17 doborât deasupra Ucrainei. Foto: GettyImages

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, la 23 iunie 2022, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a Rezoluţiei privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea cursei MH17 aparţinând companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra Ucrainei.

Rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a fost adoptată în unanimitate, în urma unui raport prezentat de senatorul Titus Corlăţean, raportor al APCE privind responsabilitatea doborârii zborului MH17, potrivit unui comunicat MAE, citat de Agerpres.

Pe baza dovezilor, APCE consideră că scenariul cel mai convingător este că avionul MH17 a fost doborât de o rachetă Buk lansată de unităţi controlate de autorităţi militare ale Federaţiei Ruse.

„Adunarea se declară consternată de eşecul autorităţilor ruse de a coopera cu bună credinţă cu investigaţia autorităţilor aeriene. Conform rezoluţiei, APCE solicită Federaţiei Ruse să coopereze cu bună credinţă cu Echipa Comună de Anchetă şi să rectifice informaţiile false sau care induc în eroare, deja furnizate. Totodată, APCE se adresează SUA şi NATO pentru a pune la dispoziţia Echipei Comune de Anchetă orice alte date care ar putea sprijini investigaţiile, inclusiv imagini din satelit. România continuă să susţină imperativul tragerii la răspundere a celor responsabili, în conformitate cu prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU nr. 2166 din 2014”, se arată în comunicatul MAE.

MAE susţine recomandarea Rezoluţiei APCE, prin care sunt încurajate toate autorităţile naţionale şi internaţionale relevante să furnizeze o actualizare a procedurilor survolului zonelor de conflict, ca răspuns la recomandările Consiliului de Siguranţă Olandez (Dutch Safety Board - OVV).

La 17 iulie 2014, aeronava MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane, care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului).

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a început în ianuarie 2020 elaborarea unui raport asupra responsabilităţii pentru doborârea zborului MH17, al cărui raportor a fost desemnat senatorul Titus Corlăţean.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri