Majoritatea grecilor sunt de acord cu concedierea unor funcţionari publici

Data publicării:
greva grecia mediafax-1

O largă majoritate a grecilor consideră necesară concedierea unor funcţionari, potrivit unui sondaj publicat duminică, după câteva zile de la adoptarea de către parlament a unui plan de reorganizare a funcţiei publice.

Măsurile privind efectuarea unor concedieri în rândul administraţiei greceşti sunt susţinute de 60,6% dintre cei chestionaţi, alţi 36% opunându-se, relevă acest sondaj efectuat de Institutul Kapa asupra unui eşantion de 1.002 persoane.

Celor aproximativ 70% dintre simpatizanţii Noii Drepte (dreapta) şi PASOK (socialişti) - cele două partide ce formează coaliţia aflată la putere - care aprobă soluţia concedierii, li se alătură 47,7% dintre simpatizanţii partidului Syriza (stânga radicală), cea mai importantă forţă a opoziţiei, care nu încetează să denunţe ravagiile în rândul populaţiei şi la nivel social provocate de "livrarea" ţării supraîndatorate creditorilor UE şi FMI.

Parlamentul grec a adoptat săptămâna aceasta un proiect de lege privind un plan de disponibilizare a unor funcţionari, vizând pentru moment secţiile de poliţie şi paznicii şcolilor, care urmează să muncească timp de opt luni cu un salariu redus, după care să accepte o nouă propunere sau părăsească funcţia publică în cazul în care o refuză.

Primele disponibilizări încep astăzi, iar în total aproximativ 4.200 de funcţionari vor fi vizaţi până la sfârşitul lui iulie. Alte liste cu funcţionari urmează să fie aprobate săptămânile viitoare, fiind vizaţi 25.000 de angajaţi din administraţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri