Sari la conținut

Manifestație antifascistă în Germania, după intrarea extremiștilor în Parlament

Au fost proteste aseară, în marile oraşe germane, după ce extrema dreaptă a obţinut 95 de locuri în Bundestag, cu 13% din voturi. Înfiinţat în urmă cu doar patru ani, partidul Alternativa pentru Germania devine, astfel, a treia forţă politică din Bundestag. Angela Merkel a câştigat, în urma alegerilor de ieri, un nou mandat de cancelar al Germaniei, al patrulea. Însă cu un scor cu aproape 9 procente mai mic decât în urmă cu patru ani. Uniunea Creştin Democrată a obţinut doar 32,8% din voturi. Partidul Social-Democrat a pierdut şi el procente importante faţă de precedentele alegeri şi are doar 20,4% din opţiuni. Rezultatele finale nu au fost încă anunţate.

În capitala Germaniei, sute de protestatari s-au strâns în faţa sediului de campanie al AfD. În timp ce liderii formaţiunii populiste aflau primele rezultate ale votului, mulţumea striga "Tot Berlinul urăşte AfD".

- Nu vrem ca un asemenea partid să ajungă la putere în ţara noastră.

- Din Parlament, AfD va avea mai multă expunere şi va răspândi propaganda de dreapta. Asta mă sperie.

- Protestez faţă de o repetare a istoriei, aici în Germania.

Sute de oameni au demonstrat şi în Frankfurt, în semn de protest faţă de intrarea partidului Alternativa pentru Germania în Parlament.

- Este o catastrofă pentru republică. Acum este momentul să punem mai multă presiune. De asta sunt aici.

- Singura soluţie, o revoluţie!

Un miting similar a avut loc şi în Koln. Sutele de demonstranţi, majoritatea tineri, au scandat „naţionalismul nu este o alternativă”, un joc de cuvinte faţă de numele formaţiunii naţionaliste Alternativa pentru Germania.

- Suntem nervoşi că AfD va ajunge în parlament cu 80 de nazişti. Nu putem accepta asta.

- Să stai pe canapea nu merge când ai aşa o mişcare către dreapta.

Purtătorul de cuvânt al AfD a spus că ura faţă de partidul pe care îl reprezintă nu este justificată şi că nu înţelege comparaţia cu naziştii.

Fie chiar cred asta şi sunt prost informaţi, fie o fac pentru vreun motiv sinistru. Este un mister pentru mine de ce trebuie să ne confruntăm cu o asemenea ură. Dar asta este situaţia şi trebuie să trăim cu ea”, a spus Jorg Meuthen, purtătorul de cuvânt al AfD.

Partidul Alternativa pentru Germania a fost creat în 2013 de un grup de academicieni care se opunea monedei euro şi dorea revenirea la marca germană. În scurt timp s-a transformat într-o formaţiune anti-imigraţie şi anti-islam, mai ales ca urmare a valului de refugiaţi care a ajuns în Germania în ultimii doi ani.