Marea Britanie. Alegătorii nu i-au deschis ușa premierului

Data publicării:
Conservative Leader Theresa May Addresses Party Conference
Foto: Gulliver/ Getty Images

Theresa May a încercat o abordare personală la început de campanie electorală. Premierul britanic a livrat câteva dintre pliantele care îi prezintă programul electoral. Cu speranţa de a vorbi cu alegătorii care vor vota în cadrul alegerilor legislative din iunie, Theresa May a bătut la uşile a peste şase case, însă, nimeni nu i-a deschis.

Marea Britanie va organiza alegeri anticipate la data de 8 iunie. Premierul Theresa May a explicat că are nevoie de susținerea Parlamentului pentru a trece cu bine peste Brexit. Parlamentarii britanici au aprobat fără nicio problemă convocarea de alegeri anticipate, înregistrându-se doar 13 voturi „împotrivă”.

Liderii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie), reuniți sâmbătă la Bruxelles la un summit dedicat negocierii Brexitului, au aprobat liniile directoare ale acestor tratative, avertizându-i pe britanici să nu-și „facă iluzii” că-și vor putea asigura rapid o nouă relație prin care să-și mențină accesul pe piețele Uniunii, notează Reuters.

Șefa guvernului de la Londra și-a reafirmat totodată poziția în sensul că este pregătită să se retragă din aceste negocieri în lipsa unui acord cu UE, dacă nu va considera convenabilă oferta Bruxelles-ului.

Negocierile oficiale dintre Londra și Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate din această țară. 

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, activat de guvernul britanic la sfârșitul lunii martie, stabilește o perioadă de doi ani pentru finalizarea acestor negocieri, termen ce poate fi prelungit cu acordul părților.

Premierul britanic a cerut ca relațiile viitoare dintre țara sa și UE să fie negociate în paralel cu condițiile ieșirii ei din UE și nu a exclus posibilitatea ca retragerea din blocul comunitar să se facă fără niciun acord în cazul unui impas al tratativelor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri