Marea Britanie ar urma să rămână fără comisar european, pentru prima dată în ultimii 46 de ani

Data publicării:
British Prime Minister Makes A Statement On Brexit From Strasbourg
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va cere Marii Britanii să renunțe la postul de comisar european pe care îl deține la momentul actual Julian King, însărcinat cu uniunea securității, relatează The Guardian. Ar fi pentru prima dată din 1973 când Marea Britanie rămâne fără un comisar european în echipa care numără 21 de comisari, fiecare responsabil pentru un portofoliu.

British Prime Minister Makes A Statement On Brexit From Strasbourg
Foto: Guliver/GettyImages

Macron ar urma să ceară Marii Britanii să renunțe la postul de comisar european miercuri seara, la summitul liderilor UE pe tema Brexitului. Potrivit publicației britanice, Comisia Europeană susține poziția Franței în această chestiune.

„Comisia va cere acest lucru, este logic. Un comisar european din partea Marii Britanii nu va putea ocupa postul, dacă este vorba despre un mandat pe termen scurt”, a declarat un oficial european pentru The Guardian.

Pierderea portofoliului pentru comisarul european britanic este văzută drept prețul pe care Regatul Unit trebuie să îl plătească pentru întârzierea și confuzia din jurul Brexitului.

Guvernul britanic va fi nevoit să accepte pierderea locului pentru comisarul european și, în plus, este puțin probabil ca premierul Theresa May să poată contesta termenii impuși de Uniunea Europeană pentru extinderea termenului-limită pentru Brexit.

Este de așteptat ca liderii UE să respingă cererea Theresei May pentru amânarea Brexitului până pe 30 iunie, însă în același timp există diferențe de opinii între liderii statelor membre. Pe de o parte, unii dintre ei susțin o amânare a Brexitului până pe 31 decembrie 2019, în timp ce alții cred că o amânare până la finalul lui martie 2020 este mai realistă.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi în favoarea unei amânări a ieșirii Marii Britanii din UE până la finalul lunii martie. Însă Franța refuză să mai facă orice concesie pentru Regatul Unit, afirmând că nu ar trebui să fie permis ca Marea Britanie să ia „ostatic” blocul european.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri