MAREA BRITANIE. Grevă pentru mărirea salariului în Serviciul public de sănătate, prima după 32 de ani

Data publicării:
romani marea britanie aeroport mediafax

Sute de mii de angajaţi ai NHS sunt chemaţi să înceteze lucrul timp de patru ore / FOTO: MEDIAFAX FOTO

La originea acestei greve, fără precedent din 1982 şi din perioada Thatcher, se află decizia ministrului Sănătăţii Jeremy Hunt de a sfida recomandarea unui organism independent de a mări cu 1% salariile.

Aceste măriri „vor ameninţa calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor", a spus ministrul, în martie, potrivit Mediafax. 

Însă argumentele sunt considerate inadmisibile de către sindicate, raportat la performanţa economiei britanice - în contextul în care se aşteaptă o creştere de peste 3% în 2014 - şi la sacrificiile consimţite în ultimii ani.

„Inflaţia continuă să crească din 2011, iar în acelaţi timp nivelul remuneraţiei angajaţilor NHS a scăzut cu aproape 12%”, afirmă secretarul general al Sindicatului UNISON, Dave Prentis.

„Refuzul de a acorda o mărire atât de derizorie, de 1%, arată câtă stimă are acest Guvern faţă de salariaţii din Sănătate”, a apreciat el.

În pofida grevei şi exasperării sindicatelor, Ministerul Sănătăţii nu pare, pentru moment, să fie dispus să dea curs revendicării şi repetă că puţinul cerut va împovăra pe termen lung finanţele fragile ale HNS.

Ministerul se declară, în schimb, pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre un sistem de remunerare mai echitabil.

NHS (National Health Service) a fost creat în 1948 de către guvernul laburist şi garantează un serviciu de îngrijiri gratuite tuturor locuitorilor ţării.

NHS are peste 1,2 milioane de angajaţi şi numai Armata Populară a Chinei, compania indiană de căi ferate şi lanţul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administraţiei britanice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri