Sari la conținut

Marea Britanie iese din UE. Primele reacții, inclusiv de la Moscova

ACTUALIZARE. Premierul David Cameron și-a anunțat intenția de a demisiona.

Apar primele reacții în Marea Britanie și Europa. Dar nici Moscova nu rămâne indiferentă, cu atât mai mult cu cât șeful diplomației britanice aprecia că Putin va fi fericit că Marea Britanie e slăbită. 

Ecouri ale Brexitului sunt inclusiv la București, unde președintele a convocat consultări cu premierul, guvernatorul BNR și liderii partidelor politice.

 ACTUALIZARE. S-a încheiat centralizarea rezultatelor din toate cele 382 de centre. În favoarea ieșirii din UE s-au pronunțat 17.410.742 de persoane, ceea ce înseamnă că Marea Britanie a votat în proporție de 51,9 la sută pentru despărțirea de UE.

Ar mai fi fost nevoie de încă aproape un milion de voturi pentru ca tabăra proeuropeană să iasă victorioasă. De această parte au fost 16.141.241 de alegători, ceea ce a reprezentat o proporție de 48,1 la sută. 

ACTUALIZARE. Nimic nu se mai poate întâmpla care să răstoarne rezultatul. Mai sunt de centralizat voturile din cinci centre, dar ele nu ar mai putea influența datele finale. Este clar că rezultatul votului este BREXIT.

ACTUALIZARE. Predicțiile BBC și Sky News: Rezultatul votului este în favoarea ieșirii din UE.

Britanicii au votat în proporție de 52 la sută să iasă din Uniunea Europeană, într-un referendum istoric ce pune capăt celor 43 de ani în care Regatul Unit a făcut parte din UE. 

Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. 

Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.

La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.

Citiți și alte REACȚII. Votul britanicilor deschide Cutia Pandorei

Este un vot dat de britanici, dar este hotărâtor pentru întreg spaţiul comunitar. Taberele au fost aproape la egalitate, dar sondajele dădeau un avantaj taberei pro-UE. Pe măsură ce au început să sosească rezultatele, tabăra Brexit s-a instalat însă în frunte. După câteva ore, s-a produs răsturnarea de situație, iar suspansul a continuat până spre dimineață când a devenit clar că britanicii vor să iasă din UE.

ACTUALIZARE. Mai sunt de centralizat rezultatele de la mai puțin de 100 de centre de numărare. S-au numărat voturile în peste trei sferturi din centre (300 din 382), iar tabăra BREXIT conduce cu 51,73 la sută, față de 48,23 la sută din voturi în tabăra proeuropeană.

Alte centre importante unde s-a votat pro-BREXIT: Kingston (68 la sută), Southampton (57,9 la sută).

ACTUALIZARE. Luton, oraș situat în apropierea Londrei, unde sunt numeroși imigranți, a votat în favoarea ieșirii din UE, cu 57 la sută din voturi.

ACTUALIZARE. Surpriză. Birmingham, unul dintre cele mai mari orașe din Marea Britanie, a votat în favoarea ieșirii din UE. 

E din ce în ce mai probabil ca acesta să fie și rezultatul final al referendumului. ITV News a calculat că probabilitatea a ajuns la 85 la sută, în timp ce casa de pariuri Betfair indică o probabilitate de 94 la sută.

Birmingham constituie a doua cea mai mare regiune de votanți, după Irlanda de Nord. Diferența dintre voturile pro-Brexit și voturile pro-UE a fost de circa 3.000.

ACTUALIZARE. O liră sterlină valorează 1,34 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

ACTUALIZARE. Nigel Farage face declarații și revendică victoria pentru tabăra Brexit:

„Va fi o victorie pentru oamenii adevărați! Să scăpăm de tot ceea ce a mers rău!”

ACTUALIZARE. Lira cade dramatic, la niveluri pe care nu le-a mai atins din 2009, transmite BBC.

Deja sunt centralizate voturile din mai mult de jumătate (217) din cele 382 de centre de numărare, iar avansul taberei Brexit s-a mărit și a ajuns la 51,51 la sută.

ACTUALIZARE. 60 la sută dintre alegătorii din Manchester au votat pentru a rămâne în UE.

ACTUALIZARE. ITV News și-a actualizat estimarea: 80 la sută probabilitate ca Marea Britanie să iasă din UE. În așteptarea rezultatelor finale, lira se prăbușește dramatic față de dolar - s-a devalorizat cu aproape 7 la sută.


ACTUALIZARE. Edinburgh, un alt mare oraş, a votat în favoarea UE. 

ACTUALIZARE. După numărarea a peste 10 milioane de voturi, conduce tabăra Brexit, cu 50,7 la sută, potrivit unui calcul ITV. Aceeași televiziune a calculat că există o probabilitate de 75 la sută ca rezultatul final al referendumului să fie în favoarea ieșirii din Marea Britanie.

La rândul său, CNN indică un avantaj al taberei Brexit, cu 50,92 la sută din voturi, după centralizarea rezultatelor din 135 de birouri (din 382).

ACTUALIZARE. Tabăra Brexit recuperează din pierdere, dar tabăra europeană încă este în frunte cu 50,19 la sută din voturi, după centralizarea rezultatelor primite de la 100 din cele 382 de centre de numărare.

ACTUALIZARE. Liverpool, unul dintre marile orașe britanice, a votat în favoarea UE. Proporția voturilor proeuropene este de 58,19 la sută.

ACTUALIZARE 4:30. Tabăra proeuropeană preia conducerea. Are 51,3 la sută din voturi, după centralizarea rezultatelor a 56 din cele 382 de centre de numărare. Tabăra Brexit are acum 48,7 la sută din voturi.

După un ușor avantaj al taberei proeuropene la anunțarea primelor rezultate, ulterior tabăra Brexit s-a instalat în frunte și a menținut acest avantaj timp de peste două ore. Acum se produce răsturnarea de situație.

ACTUALIZARE. Tabăra Brexit are un avantaj de 166.733 de voturi după centralizarea rezultatelor de la 43 din cele 382 de centre de numărare.

ACTUALIZARE. Au fost centralizate rezultatele din 39 dintre cele 382 de centre de numărare. În acest moment, tabăra Brexit are 53 la sută (1.357.827 de voturi), iar proeuropenii 47 la sută (1.220.024 voturi).

ACTUALIZARE. Cartierul financiar al Londrei, City of London, a votat în proporţie copleşitoare pentru rămânerea în UE - 75,3 la sută.

ACTUALIZARE. 84 de parlamentari britanici i-au scris premierului David Cameron să nu demisioneze, indiferent de rezultatul referendumului. Printre cei 84 de semnatari se numără și fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care a făcut campanie pro-Brexit.

ACTUALIZARE. Avantajul taberei Brexit se mărește, potrivit CNN. Sunt 53,10 la sută dintre voturile numărate până acum în favoarea ieșirii din UE, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au pronunțat 46,90 la sută dintre alegători.

Până la ora 3:00, ora României, se număraseră voturile în opt dintre cele 382 de centre, iar tabăra Brexit avea 266.271 de voturi, în timp ce proeuropenii aveau 259.790, potrivit BBC.

ACTUALIZARE. Tabăra Brexit are rezultate mai bune decât ne așteptam, spune comentatorul de la BBC, prezentând rezultatele din Sunderland, dar și din Swindon, unde 55 la sută dintre alegători au votat pentru ieșirea din UE. 

ACTUALIZARE. Lira a reacționat imediat la primele rezultate și s-a devalorizat cu șase procente față de dolar în 25 de minute.

ACTUALIZARE. Voturile numărate până acum dau un ușor avantaj taberei Brexit - 50,50 la sută, potrivit CNN.

ACTUALIZARE. Sunderland a votat pentru ieșirea din UE în proporție de 61 la sută. Nu este o surpriză, pentru că se știe că era un fief pro-Brexit. 

ACTUALIZARE. Apar primele rezultate, deocamdată favorabile taberei pro-UE: Newcastle - 68%, Orkney - 68%, Kettering - 76%.

ACTUALIZARE. Reacția fostului primar al Londrei, Boris Johnson, cel mai vizibil promotor al ieșirii Marii Britanii din UE.

ACTUALIZARE. Aproximativ 30 de milioane de britanici din cei 46 de milioane înscriși pe liste au votat la referendum, potrivit The Sun.


ACTUALIZARE. Premierul David Cameron le-a mulțumit alegătorilor.

Mulțumesc tututor celor care au votat pentru a menține Marea Britanie mai puternică și mai sigură în Uniunea Europeană”, a scris el pe Twitter.ACTUALIZARE. Un nou sondaj Ipsos Mori vine cu un rezultat mai bun pentru tabăra pro-Uniunea Europeană – 54%, față de 46% pentru tabăra pro-Brexit.


ACTUALIZARE. Conservatorii i-au cerut lui premierului David Cameron să rămână în funcție, indiferent de rezultatul referendumului. O scrisoare în acest sens a fost semnată de 84 de membri ai Parlamentului.


ACTUALIZARE. Lira sterlină a crescut în raport cu dolarul, imediat după ce a fost anunțat rezultatul sondajului YouGov. A ajuns la cel mai înalt nivel din decembrie 2015 încoace.


ACTUALIZARE. Nigel Farage, liderul partidului eurofob UKIP, a declarat pentru Sky News: „Se pare că tabăra Remain va câștiga la limită”. El se referea la tabăra celor care au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Farage a fost unul dintre cei care au făcut campanie pentru Brexit.


Un sondaj YouGov arată un mic avantaj taberei rămânerii în UE - 52% față de 48% pentru cei care doresc ieșirea din Uniunea Europeană.

Potrivit BBC, în Gibraltar 84% dintre votanți s-au pronunțat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Au venit la vot aproape 90% dintre cetățenii britanici cu drept de vot.

Nu este însă vorba despre un exit-poll.

Primele rezultate vor fi anunțate la ora 02.30, ora României.