Marea Britanie, la marginea unei noi recesiuni. E mai săracă, în medie, cu 1000 de euro de persoană

Data actualizării: Data publicării:
brexit shutterstock_417868516
FOTO: Shuuterstock

Incertitudinile legate de Brexit au costat economia Marii Britanii aproape 77 de miliarde de euro până acum şi perspectivele unei recesiuni iminente. Şi nici măcar nu a început încă.

brexit shutterstock_417868516
FOTO: Shuuterstock

Dorinţa de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a declanşat efecte negative în lanţ: scăderea lirei, creşterea inflaţiei, o erodare masivă a puterii de consum, dar şi o scădere a exporturilor, potrivit raportului S&P la nivel global.

Toți acești indicatori au condus la o reducere a PIB-ului cu 3%.

Drept urmare, Regatul Unit se află acum la marginea unei noi recesiuni. Datele statistice publicate recent arată că din cauza incertitudinii legate de Brexit avansul economic al Marii Britanii ar putea stagna anul acesta.

Pierderea de aproape 77 de miliarde de euro din economia Regatului înseamnă că țara este mai săracă în medie cu peste o mie de euro de persoană, decât ar fi fost în cazul în care votul pentru Brexit nu ar fi avut loc.

Acum discuțiile sunt aprinse cu privire la ce se va întâmpla în cazul controversatului divorț. Theresa May exclude varianta ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord, dar şi supunerea la vot pentru a patra oară a înţelegerii cu blocul comunitar. Salvarea ar putea veni din negocierile premierului britanic cu laburiştii din opoziţie, care au început săptămâna trecută şi vor continua intens şi zilele acestea. Cele două părţi trebuie să se pună de acord asupra unui plan privind Brexitul, cu care Theresa May să meargă la summitul extraordinar al Uniunii Europene de miercuri, în speranţa că va obţine amânarea divorţului până la 30 iunie.

Dacă planul nu va convinge Bruxellesul, Marea Britanie ar urma să părăseacă blocul comunitar la sfârşitul acestei săptămâni, fără niciun acord. Ori acest lucru ar declanşa un haos fără precedent, iar pierderile s-ar putea adânci şi mai mult. Ar fi exact pasul care ar arunca Marea Britanie în recesiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri