Marea Britanie reduce intevalul dintre dozele de vaccin de la 12 la 8 săptămâni, de teama tulpinii indiene a coronavirusului

Data publicării:
Un bărbat în vârstă este vaccinat împotriva coronavirusului în Anglia, Regatul Unit.
Un bărbat în vârstă este vaccinat împotriva coronavirusului în Anglia, Regatul Unit. Foto: Getty Images

Marea Britanie reduce intervalul dintre dozele de vaccin, de teama variantei din India a coronavirusului, a anunțat vineri premierul Boris Johnson. El a spus că ar putea fi nevoit să facă niște "alegeri dificile" dacă această tulpină se va dovedi "semnificativ" mai transmisibilă.

Varianta indiană a coronavirusului ar putea "perturba serios" măsurile de relaxare programate să intre în vigoare pe 21 iunie, a declarat Boris Johnson, potrivit BBC.

Intervalul dintre prima și a doua doză de vaccin va fi redus de la 12 săptămâni la 8 săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani și pentru cei vulnerabili, din cauza îngrijorărilor provocate de varianta indiană, a precizat premierul britanic. Marea Britanie se numără printre țările care au mărit intervalul dintre doze, încercând astfel să vaccineze cât mai mulți oameni cu prima doză.

Cazurile de COVID cu tulpina indiană au crescut de mai mult de două ori în ultima săptămână, potrivit cifrelor anunțate de autoritățile sanitare.

Ca răspuns, autoritățile au intensificat testarea în 15 zone din Anglia, printre care Londra, Bolton, Blackburn, Sefton sau Nottingham.

Boris Johnson a mai spus că nu crede că datele actuale impun amânarea următoarei etape de relaxare în Anglia, prevăzută pentru luni, când vor fi permise adunări de până la 30 de oameni în spațiu deschis și grupuri de șase persoane sau două familii în spații închise.

Însă el a emis și un avertisment: "Nu vă ascund că această nouă variantă ar putea pune piedici serioase planurilor noastre și ar putea face mai dificil pasul 4 de relaxare din iunie".

Pasul 4 este ultima etapă a planului de relaxare în Anglia, prevăzut să se aplice din 21 iunie, când toate restricțiile privind distanțarea socială vor fi ridicate - adunările în spațiile deschise sau închise nu vor mai avea un număr limitat de participanți, iar cluburile de noapte se vor putea redeschide.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri