Sari la conținut

Marea Britanie, vizată zilnic de atacuri teroriste

Marea Britanie este vizată aproape zilnic de atacuri teroriste, dezvăluie un fost agent MI5, serviciul intern de informaţii. Retras din activitate, a primit permisiunea foştilor şefi să le povestească reporterilor câteva dintre misiunile lui. Concluzia? Filmele cu spioni nu conţin atât de multă ficţiune cum credem.

Tom Marcus”, fost agent MI5: „Mă îmbrăcasem ca un vagabond care cerşea, când am observat că din moschee ies mai multe femei decât intraseră. Aşa că am alertat echipa de intervenţie, fiindcă mi-am dat seama că cel urmărit îşi schimbase înfăţişarea. Membrii echipei au ajuns foarte repede şi l-au scos din maşină, unde au găsit arme şi bombe artizanale”.

Spionul a împiedicat atunci un atentat care viza 60 de elevi. A fost, însă, el însuşi ţinta unui atac al jihadiştilor.

Tom Marcus”, fost agent MI5: „A fost ceva ce n-am mai văzut în Marea Britanie, a fost foarte, foarte aproape ca teroriştii să ma bage într-o dubă şi să mă transporte la o adresă. Acolo, forţele speciale au găsit o folie întinsă pe jos, o cameră video, un steag şi un cuţit de măcelar. A fost la limită”.

Islamiştii nu sunt, însă, singurele persoane supravegheate de serviciile britanice.

Tom Marcus”, fost agent MI5: „În special agenţii ruşi sunt extrem de eficienţi. Sunt foarte bine pregătiţi în contraspionaj, sunt capabili să identifice şi de oprească agenţi ca mine”.

Spionul care acum îşi spune Tom s-a retras din activitate acum trei ani. Le-a spus însă reporterilor că ameninţarea teroristă nu a scăzut de atunci.

Reporter: Cât de des dejucaţi atacuri?

„Tom Marcus”: Tot timpul, tot timpul.

Reporter: În fiecare săptămână, în fiecare lună?

„Tom Marcus”: Câteodată zilnic.

Spionul a fost nevoit să se retragă din MI5 pentru că a fost diagnosticat cu stres posttraumatic. Acum şi-a revenit şi nu mai are coşmaruri în fiecare noapte, dar obiceiurile vechi mor greu. Se teme că fiul său poate păţi ceva, aşa că i-a montat dispozitive de urmărire pe haine, ca să afle când este în pericol.