„Marele Paris”. Cum se va transforma Orașul Luminilor până în 2030

Data publicării:
France Honours Attack Victims As The Nation Mourns
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 15: People walk on the stairs of Trocadero with the Eiffel Tower in the background on November 15, 2015 in Paris, France. As France observes three days of national mourning members of the public continue to pay tribute to the victims of Friday's deadly attacks. A special service for the families of the victims and survivors is to be held at Paris's Notre Dame Cathedral later on Sunday. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Parisul se pregătește să intre într-o nouă epocă în care va deveni o uriașă metropolă, unită cu multe dintre suburbii. Acum, acestea fac parte din regiunea denumită generic Ile-de-France. Din 2030, Oraşul Luminilor şi cartierele de la periferie se vor afla sub o administrație unică și cu o reţea de transport modernizată şi mult extinsă.

Ideea proiectului „Marele Paris" a prins contur în 2007, la inițiativa fostului președinte, Nicolas Sarkozy, dar a trecut în fază de șantier de-abia în acest an, după lungi dezbateri.

„Grand Paris” este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte desfășurate într-o capitală europeană. Denumit șantierul secolului, acest plan de a transforma Parisul și împrejurimile într-o mare metropolă va costa zeci de miliarde de euro, iar lucrările trebuie să fie gata până în 2030. Proiectul presupune noi centre economice și culturale în zonele limitrofe capitalei și introducerea a 200 de kilometri de linii de metrou automat și în jur de 70 de noi gări.

Regiunea Ile-de-France ocupă 3% din teritoriul Franței, însă populația sa reprezintă 19% din cea din Hexagon și aduce 31% din PIB-ul național. Drept urmare, acest proiect își propune să unifice transporturile, urbanismul și arhitectura într-o metropolă emblematică. În total, 132 de municipalități din trei departamente vor fi incluse în această metropolă.

Cifrele sunt cu adevărat impresionante: 40 de miliarde de euro vor fi cheltuite pentru „Marele Paris”.

Din proiect face parte și construirea unui centru tehnic. Pe lângă supravegherea liniei 15 și centralizarea informațiilor din această zona, acest centru trebuie să devină și un important punct economic, cu 450 de locuri de muncă și potențial de a atrage alte investiții.

Oamenii care locuiesc în zonă sunt încântați de proiect.

Odată ce va fi gata, proiectul va permite legarea suburbiilor și evitarea trecerii prin Paris pentru a merge în altă suburbie a capitalei. Drumurile vor fi mai scurte. E normal, lucrările ne încurcă puţin, dar trebuie făcute. Dacă vrem să evoluăm, nu avem de ales, trebuie să trecem prin aceste lucruri. ”

„Este foarte bine. Va aduce comerțul și în această zonă, e formidabil.

Vă temeți că viața va deveni mai scumpă aici?

Va deveni oricum mai scumpă, cu inflația, cu sindicatele care vor dezbate acest lucru, etc. Este ca de obicei, ca tot timpul.

Este o idee bună reunirea suburbiilor?

Excelentă”.

Parisul se va transforma semnificativ până în 2030, anul în care actuala capitală a Franței va ceda simbolic locul noii metropole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri