Mark Zuckerberg, audiat astăzi în Parlamentul European, în scandalul Cambridge Analytica

Data actualizării: Data publicării:
Mark Zuckerberg
Foto: Agerpres

Mark Zuckerberg va fi audiat marţi în Parlamentul European, unde va răspunde întrebărilor privind sustragerea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori de către Cambridge Analytica. Audierea cofondatorului Facebook va fi transmisă în direct, scrie News.ro.

Mark Zuckerberg
Foto: Agerpres

Audierea lui Mark Zuckerberg în Parlamentul European va avea loc în intervalul orar 19.15 - 20.30 (ora României).

Iniţial, această întâlnire ar fi trebuit să aibă loc în spatele uşilor închise, dar majoritatea liderilor din Parlamentul European au fost de acord să ceară preşedintelui PE, Antonio Tajani, ca audierea lui Mark Zuckerberg să fie transmisă live.

„Am discutat personal cu domnul Zuckerberg despre posibilitatea transmiterii live prin streaming a audierii sale. Sunt bucuros să anunţ că el a acceptat această solicitare. Aceasta este o veste minunată pentru cetăţenii europeni”, anunţa Antonio Tajani pe Twitter.

Tajani l-a invitat pe Zuckerberg la această audiere, spunând că cei 2,7 de milioane de cetăţeni europeni care au fost afectaţi în urma scandalului Cambridge Analytica merită o explicaţie completă.

Această audiere va avea loc în contextul în care Uniunea Europeană va introduce noi reguli de protecţie de datelor, în această lună, reguli pe care Facebook a spus că le va respecta.

Facebook a recunoscut, la începutul acestei luni, că datele a până la 87 de milioane de utilizatori ai platformei de socializare ar fi putut fi obţinute de compania Cambridge Analytica, care a lucrat pentru preşedintele american Donald Trump în timpul campaniei sale electorale din anul 2016.

Regulamentul general de protecţie a datelor în Uniunea Europeană (EU's General Data Protection Regulation - GDPR), care va intra în vigoare pe 25 mai, are scopul de a le oferi utilizatorilor mai mult control asupra modului în care datele lor personale sunt stocate şi folosite online. Firmele care vor încălca regulamentul vor fi sancţionate cu amenzi considerabile.

Zuckerberg, care s-a scuzat de mai multe ori pentru scurgerea de informaţii în acest caz, a spus în aprilie, în faţa Congresului SUA, că regulamentul UE mai strict ar putea servi drept un model puternic la nivel global.

În aceeaşi zi, Antonio Tajani va avea o întâlnire privată cu Mark Zuckerberg, potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt al preşedintelui Parlamentului European.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri