Matteo Salvini ia în calcul să candideze la președinția Comisiei Europene

Data publicării:
Matteo Salvini vorbește cu ziariștii
Foto: Guliver/GettyImages

Liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne în guvernul de la Roma, a declarat joi că are în vedere să devină candidat la preşedinţia Comisiei Europene în cazul victoriei unei coaliţii suveraniste la viitoarele alegeri europarlamentare, din mai 2019, transmite AFP.

Matteo Salvini
Matteo Salvini că are în vedere să devină candidat la preşedinţia Comisiei Europene / FOTO: Guliver / Getty Images

„Este adevărat, prieteni din diferite ţări europene îmi cer acest lucru, îmi propun acest lucru. Sunt măgulit de faptul că ei văd în mine un punct de referinţă pentru apărarea popoarelor, chiar şi în afara Italiei”, a afirmat Salvini într-un interviu pentru cotidianul La Repubblica.

„În acest moment, între buget, Europa, imigranţi, nu am avut timp să evaluez propunerea. Luna mai este încă departe. Vom vedea, voi reflecta”, a adăugat politicianul italian.

Parlamentul European a cerut ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul din capii de listă în alegeri, aşa cum s-a întâmplat cu Juncker în 2014.

Cu toate acestea, preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri europeni, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Jean-Claude Juncker, actualul preşedinte al CE, se opun unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene. În acest caz, liderii ar putea selecta pe cineva care nu se va fi aflat pe lista de candidaţi, dar şi acea persoană ar avea nevoie de aprobarea PE.

Tratatul de la Lisabona prevede că liderii statelor membre se vor reuni după alegerile europarlamentare pentru a propune Parlamentului European un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene 'luând în calcul' rezultatele alegerilor europene.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri