Medic în Grecia: Știm bine că există riscul ca cei 100 de oameni dispăruți să fie găsiți morți

Data actualizării: Data publicării:
incendii grecia mare

Un medic care a ajutat la îngrijirea oamenilor afectați de incendiile din Grecia și-a exprimat nemulțumirea față de guvernul elen care nu ar fi luat măsurile corespunzătoare la timp pentru a evita pierdea atâtor vieți. Medicul Nikos Koudunis povestește cum și-a petrecut ultimele zile, care au fost „un haos total”, ajutând oamenii care au reușit să scape din „iadul roșu”.

„Nici în visele cele mai rele nu puteam să ne imaginăm ce poate să se întâmple în numai 2 ore. Ce vă spunem noi s-a întâmplat în numai 2 ore: de la ora 17:00, luni după masă până la 20:00, timp în care focul a intrat în casele oamenilor.

Acolo unde vedeați o plajă liniștită vedeați lumea urlând și aruncându-se în apă că să se poată salva. Și aici intervin problemele cu autoritățile elene.

Cum se poate ca într-o țară așa-zis civilizată în 2018 oamenii să se arunce în apă ca să se salveze, când există o intrare spre Atena și o ieșire a unui Drum Național spre Atena, noi să ne aruncăm în apă?

Cum se poate să avem în 2 ore peste 70 de morți și 100 dispăruți? A fost un haos total atunci, dar datorită medicilor, paramedicilor, pompierilor s-au salvat mii de oameni.

Cum se poate ca un copil de 13 ani să se arunce de la 30 metri înălțime ca să se salveze chiar dacă în fața lui a fost o mare de pietre, pentru că în spatele lui a fost focul? Marți s-au găsit 20 de victime. Oameni care n-au avut scăpare imediat. S-au îmbrățișat unii cu alții pentru că așa au vrut să plece în cealaltă lume și pompierii i-au găsit strânși în brațe pe toți.

Am avut din toate, nu ne-a lipsit nimic. Când au venit cei arși cu 20-30%, oamenii specializați în acest domeniu n-am avut probleme să oferim primul ajutor după care să-i trimitem la spitalele specializate din Atena. Oamenii care au trecut prin mâna noastră s-au salvat. Problema e cu cei care n-au ajuns niciodată la noi sau care au venit la spitalul nostru și căutau unde e fiica mea, unde e soțul meu.

Am avut probleme cardiace, cu plămâni, traumatisme craniene, la picioare, multe multe cazuri.

Statele europene au ajutat prin alte mijloace, noi n-am avut probleme să-i trimitem la spitale din Atena, toți sunt acolo. Acum situația e critică la 20 dintre ei care sunt la Terapie Intensivă, din 100 de răniți, 80 au fost externați și mai sunt 100 de dispăruți. E a treia zi în care îi căutăm și știm foarte bine că nu există nicio șansă decât să îi găsim morți. Asta e durerea” , mărturisește Nikos Koudunis, medic de urgență în Grecia. Urmăriți-i intervenția completă la Digi24 în materialul video de mai sus.

Cel puțin 81 de oameni au murit şi aproape 200 au fost răniţi, acesta este cel mai recent bilanţ al incendiilor devastatoare din Grecia. Şi sunt peste 100 de oameni despre care nu se ştie nimic. În plin sezon al concediilor, o staţiune a fost distrusă aproape în totalitate. Într-o altă localitate au ars 1.000 case şi peste 300 de maşini cu care locuitorii încercau să scape din calea flăcărilor.

Citiți și: 

Om de afaceri elen: Dezastrul din Grecia e un nou „Colectiv”. Apelul său către autoritățile din România

Autoritățile din Grecia, criticate. Presa scrie că nu a existat un plan de evacuare

De ce au murit atâția oameni în incendiile din Grecia de anul acesta. Explicația unui profesor român stabilit în Grecia

VIDEO. Cum se vede din avion dezastrul „de proporții biblice” din Grecia. Stațiunea Mati, rasă de pe fața pământului

Doliu național în Grecia. Mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor: Nevasta mea cred că a ars aici

Imaginile tragediei din Grecia: Trupuri carbonizate, găsite îmbrățișate la câteva zeci de metri de mare

Mărturii ale românilor din Atena: „Totul s-a ars într-un sfert de oră. Oamenii n-au avut timp să fugă”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri