"Megaseceta" care ar putea transforma sudul Europei în deșert. Ce au descoperit oamenii de știință

Data actualizării: Data publicării:
seceta in spania
Foto: Shutterstock

Sudul Europei se încălzește mai repede decât restul Pământului, iar cercetătorii se tem că zona s-ar putea transforma în deșert în următorii zeci de ani, relatează The Independent

seceta in spania
Foto: Shutterstock

Spania și Portugalia ar putea fi lovite de ceea ce oamenii de știință numesc "megasecete", care ar dura ani de zile, până la sfârșitul secolului. Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au tras această concluzie analizând modelele climaterice din regiune furnizate de Nasa, Met Office și Institutul Meteorologic Max Planck.

Portugalia a fost lovită de opt secete mari din 1940 până acum, cea mai gravă fiind cea din 2004 până în 2006. Pe de altă parte, Spania a avut parte de trei secete majore, iar una dintre ele a durat din 1990 până în 1995, afectând aproape toată țara. În acea perioadă, ploile s-au redus cu 30%.

Oamenii de știință au analizat și bazinele a trei fluvii din Peninsula Iberică (Tagus, Douro și Guadiana) și au constatat că secetele și-au pus amprenta și asupra acestora.

Un studiu anterior a descoperit că unele regiuni din sudul Europei ar putea deveni deșertice până în 2100, pe măsură ce încălzirea globală va produce schimbări fără precedent în ultimii 10.000 de ani.

Iar în octombrie anul trecut, oamenii de știință au anunțat că temperatura din sudul Europei a crescut cu 1,3 grade Celsius față de temperaturile înregistrate în secolul 19.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri