Sari la conținut
News Alert

Merkel, Hollande şi Putin consideră utilă organizarea unui summit privind situaţia din Ucraina

Angela Merkel, Francois Hollande şi Petro Poroşenko susţin o conferinţă de presă la un summit dedicat situaţiei din Ucraina. FOTO: AGERPRES

Șeful statului francez, cancelarul german și președintele rus au abordat situația punerii în aplicare a măsurilor adoptate la Minsk în februarie, se arată în comunicat.

'Ei și-au reafirmat atașamentul față de așa-numitul format 'Normandia' (Germania, Rusia, Ucraina, Franța) și față de procesul care nu a făcut posibil decât contacte constante în acest cadru', a indicat Palatul Elysée.

O reuniune la care au participat François Hollande, Angela Merkel și președintele ucrainean Petro Poroșenko, luni la Bruxelles, dar la care nu a fost prezent Vladimir Putin, a provocat întrebări cu privire la motivele absenței acestuia după o recrudescență a violențelor în estul separatist prorus din Ucraina.

Merkel, Putin și Hollande au subliniat că 'un nou summit în format 'Normandia' ar putea să se dovedească util în săptămânile următoare', se arată în comunicat.

Cei trei lideri 'au susținut ferm apelul lansat în favoarea unei încetări totale a focului începând de la 1 septembrie, cu ocazia începerii școlilor', a adăugat sursa citată.

Ei au 'evocat de asemenea pregătirea de alegeri în Ucraina. Acest scrutin va fi o etapă majoră în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de la Minsk', se precizează în comunicat.

Acordurile de la Minsk-2 , încheiate în luna februarie, prevăd organizarea de alegeri locale în zona de conflict din Ucraina până la sfârșitul anului 2015, în conformitate cu legea ucraineană și cu normele internaționale.