Merkel respinge cererea lui Poroşenko pentru nave NATO în Marea Azov

Data publicării:
merkel-putin-porosenko

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat joi Kievul la reţinere, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut ca Kievul să fie susţinut cu nave NATO la Marea Azov, în urma incidentului armat de duminică în largul Crimeei, relatează News.ro.

putin porosenko merkel - 6789311-AFP Mediafax Foto-SAUL LOEB-1
Foto: Guliver/GettyImages

„Rugăm partea ucraineană să rămână informată, pentru că putem rezolva lucrurile doar rămânând rezonabili, discutând unii cu ceilalţi”, a declarat şefa Guvernului german.

„Nu poate exista o soluţie militară la aceste confruntări”, a subliniat ea, la Berlin, în cursul unui forum germano-ucrainean, în urma îndemnului lui Poroşenko la desfăşurarea unor nave NATO cu scopul de a garanta accesul la Marea Azov.

Merkel a promis să abordeze acest subiect cu Vladimir Putin la summitul G20.

Ea a acuzat totodată Moscova că a limitat în mod voit accesul la Marea Azov - la care au acces atât Ucraina, cât şi Rusia - după ce Putin a inaugurat un pod peste Strâmtoarea Kerci, care asigură o legătură între teritoriul rus şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruşi.

„Toate acestea sunt de trecut în contul preşedintelui rus. De când a fost inaugurat acest pod, în mai, condiţiile navigaţiei s-au înrăutăţit”, a criticat ea.

Cancelarul a promis să facă totul pentru ca zona de coastă ucraineană, mai ales oraşul Mariupol, să rămână accesibilă pe cale maritimă.

Merkel a reafirmat totodată angajamentul Berlinului şi Parisului în procesul de pace în Ucraina, recunoscând însă că „succesele rămân, din nefericire, foarte limitate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri