Merkel se teme de ingerințe ale Moscovei în alegerile germane

Data publicării:
Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a declarat marți că Rusia, prin intermediul atacurilor sale cibernetice sau al unor acțiuni de dezinformare, ar putea încerca să influențeze alegerile legislative germane din 2017, cum a făcut-o și în trecut, informează AFP, citată de Agerpres.

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace Plan
Foto: Guliver/GettyImages

Știm deja că astăzi trebuie să facem față informațiilor ce provin din Rusia, dar și atacurilor cibernetice de origine rusă sau difuzării de informații false”, a declarat Merkel, în timpul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său norvegian Erna Solberg, la Berlin.

„A răspunde la aceasta este o sarcină cotidiană și de aceea aceasta ar putea juca un rol în timpul campaniei electorale” în vederea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în Germania în toamna lui 2017, a declarat Merkel.

Angela Merkel a fost întrebată dacă, în opinia sa, în Germania ar putea avea loc atacuri cibernetice similare celor care au vizat Partidul Democrat american și pe candidata acestuia, Hillary Clinton. Responsabili americani au estimat drept probabil ca Rusia să se fi aflat la originea acestor atacuri.

La rândul lor, serviciile de informații germane au acuzat serviciile secrete ruse că desfășoară campanii internaționale de atacuri cibernetice în scopul sabotajului și spionajului. În Germania, camera inferioară a parlamentului și partide politice au fost de asemenea vizate.

Germania a acuzat la începutul anului Rusia că „instrumentalizează politic” pretinsa violare a unei adolescente germano-ruse de către migranți. Chiar dacă poliția a stabilit că tânăra, Lisa, a inventat agresiunea asupra sa, Moscova a afirmat că Berlinul „a disimulat” informațiile pe marginea acestui subiect.

Cazul, relatat pe larg de mas-media oficiale ruse, a mobilizat o parte din comunitatea rusofonă și extrema dreaptă din Germania, pentru a denunța politica de primire a migranților dusă în 2015 de Angela Merkel.

Germania numără circa 3,2 milioane de locuitori originari din foste republici sovietice și care adesea au cetățenie germană. Cazul privind falsul viol a făcut ca numeroase mass-media din Germania să-și pună întrebări cu privire la presupusa ambiție a Moscovei de a influența viața politică germană prin intermediul acestei comunități.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri