Merkel și Hollande cer pedepsirea lui al-Assad

Data publicării:
merkel hollande getty crop
Foto: Gulliver/ Getty Images

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au avut o discuție telefonică, vineri, despre atacul Statelor Unite asupra Siriei. Ambele țări au fost de acord că cel responsabil pentru această evoluție este Bashar al-Assad și au făcut un apel la tragerea la răspundere a președintelui sirian pentru „acte criminale” asupra populației civile. 

merkel hollande getty crop
Foto: Gulliver/ Getty Images

„Preşedintele (sirian Bashar al-) Assad se face vinovat de această evoluţie. Germania şi Franţa îndeamnă comunitatea internaţională să facă împreună campanie în vederea unei tranziţii politice în Siria”, a transmis guvernul german într-un comunicat, citat de News.ro.

Merkel şi Hollande au îndemnat la impunerea unor sancţiuni în urma faptului că al-Assad a folosit în mai multe rânduri armament chimic şi a comis crime împotriva poporului sirian.

De asemenea, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a spus că atacul american asupra bazei siriene este „de înţeles”, având în vedere că ONU a eşuat să acţioneze decisiv în urma atacului chimic din Siria.

„A fost aproape de nesuportat ca Consiliul de Securitate al ONU să nu poată să reacţioneze în mod clar şi neambiguu faţă de folosirea barbară a armelor chimice împotriva unor oameni nevinovaţi în Siria. Pe cât de înţeles este desfăşurarea militară americană împotriva infrastructurii militare în urma eşecului ONU, tot pe atât este de hotărâtor să depunem un efort comun în vederea păcii sub egida ONU. Doar o Sirie nouă şi democratică va aduce o pace de durată. Europa şi Germania sunt pregătite pentru acest lucru”, a declarat şeful diplomaţiei germane. 

Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri zeci de rachete de croazieră asupra bazei Shayrat, drept contramăsură faţă de un atac chimic, marţi, la Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, soldat cu cel puţin 86 de morţi şi atribuit de Washington, Londra şi Paris lui Bashar al-Assad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri