Mesaj. Preşedintele Băsescu acuză Rusia de escaladarea conflictului din estul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
basescu profil fb-2

„Domnul președinte Traian Băsescu consideră că Federaţia Rusă sprijină escaladarea conflictului din estul Ucrainei prin tolerarea trecerii peste frontiera de stat a combatanţilor şi a echipamentului militar. Federaţia Rusă este, astfel, responsabilă de întreţinerea conflictului dintre structurile paramilitare separatiste şi armata ucraineană”, se spune în mesajul șefului statului român.

Președintele se declară îngrijorat că pe la frontiera ruso-ucraineană au pătruns pe teritoriul ucrainean trupe de combatanți și material militar greu. „O asemenea situaţie antrenează responsabilitatea majoră şi directă a Federaţiei Ruse în legătură cu escaladarea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu morţi, răniţi şi suferinţe în rândul populaţiei civile”, spune președintele.

Amplificarea conflictelor din estul Ucrainei au determinat autorităţile de la Kiev să închidă graniţa cu Rusia pe o distanţă de aproape patru sute de kilometri. Anunţul a fost făcut de ministrul ucrainean al Apărării, iar la Kiev era convocată luni o reuniune de urgenţă privind securitatea, după ce separatiştii au doborât sâmbătă un avion militar la Lugansk. Patruzeci şi nouă de militari ucraineni au murit, dar separatiştii din Lugansk susţin că aeronava ar fi fost doborâtă chiar de către armata ucraineană, din greşeală.

Pe de altă parte, rebelii au ocupat luni sediul din Doneţk al Băncii Centrale a Ucrainei, dar şi pe cel al administraţiei fiscale. Separatiştii vor, astfel, să controleze fluxul de bani din regiunea respectivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri