MI5 a încercat să-l recruteze pe unul dintre suspecţii atentatului de la Londra

Data publicării:
Abu-Nusaybah-2 2572998b

Abu Nusaybah, în vârstă de 31 de ani, este prieten din copilărie cu Michael Adebolajo, cel a cărui imagine cu mâinile pătate de sânge a făcut înconjurul lumii. În interviul acordat BBC, tânărul a povestit că a observat o schimbare de atitudine la prietenul său după ce acesta s-a întors din Kenya, unde ar fi fost reţinut de forţele de securitate locale. Acum şase luni, acesta ar fi fost contactat de agenţi ai MI5.

„A spus că iniţial voiau să îl întrebe dacă el cunoştea anumite persoane. După ce le-a spus că nu îi ştie pe aceşti oameni, ei l-au întrebat dacă nu dorea să lucreze pentru ei”, a spus Abu Nusaybah.

Deşi agenţii ar fi fost foarte insistenţi, nigerianul a refuzat propunerea lor.

„Practic, el a fost hărţuit de MI5, este ceva ce mi-a spus în mod precis”, a mai spus Abu Nusaybah.

Michael Adebolajo, cetăţean britanic de origine nigeriană, a fost iniţial creştin, dar s-a convertit la islamul radical după ce a terminat colegiul, în 2001. În vârstă de 28 de ani, avea două sotii şi mai mulţi copii. Vecinii spun că de câteva săptămâni avea un comportament agitat, ţinea predici pe stradă şi distribuia pliante care conţineau apeluri la luptă împotriva regimului sirian.

Între timp, serviciile de informaţii britanice trebuie să dea explicaţii. Pentru că cei doi tineri care au măcelărit din senin miercuri un soldat britanic, în plină stradă, erau în evidenţa lor de cinci ani de zile. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă cei doi agresori au acţionat singuri sau dacă făceau parte dintr-o reţea teroristă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri