Mihail Saakașvili vrea să consolideze granița Ucrainei cu Transnistria

Data publicării:
mihail saakasvili presedintele georgian afp

FOTO: Mediafax Foto

„Ne confruntăm cu două provocări, şi anume consolidarea graniţei şi controlul corupţiei. Traficul de droguri şi de arme de la această graniţă nu aduce nimic bun", a explicat fostul preşedinte georgian, care a fost numit de curând guvernator al regiunii Odesa, după ce în prealabil a primit cetățenie ucraineană.

Segmentul transnistrean al frontierei dintre Republica Moldova şi Ucraina are o lungime de aproximativ 411 kilometri.

O serie de incidente au fost constatate recent de-a lungul acestui segment.

La începutul lui februarie, geniştii din cadrul Grupului operativ al trupelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria au început o serie de exerciţii militare, iar Ucraina a trimis soldaţi ai Gărzii Naţionale pentru a asigura securitatea de-a lungul frontierei cu regiunea separatistă moldovenească.

Rusia are aproape 2.000 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruși fac parte din forţa de menținere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

În acest context, Ucraina a pus în aplicare mai multe măsuri de securitate la frontiera cu Transnistria.

La sfârșitul anului trecut, armata ucraineană a săpat un șanț de protecție de-a lungul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autoritățile de la Kiev au anunțat că, în acest fel, încearcă să împiedice accesul tehnicii militare rusești din regiunea transnistreană în eventualitatea în care militarii ruși, dislocați în Transnistria, vor primi ordin să atace din această parte Ucraina.

De asemenea, de la 1 februarie, segmentul de frontieră care leagă Ucraina de regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova este păzit nu doar de grăniceri ucraineni, dar și de soldați experimentați ai Gărzii Naționale, care au luptat în cadrul conflictului separatist din estul Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, este vorba de aproape 1.000 de soldați. Aceștia au creat posturi de control pe traseele principale care duc spre regiunea transnistreană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri