Mii de protestatari din Turcia, opriți cu gaze lacrimogene și tunururi cu apă să intre în parcul Gezi

Data publicării:
protestatari la parcul gezi -5789475-AFP Mediafax Foto-OZAN KOSE

Protestul a fost organizat la apelul Platformei de Solidaritate Taksim, formată dintr-o serie de grupuri politice, informează BBC.

Organizația a făcut apel la populația turcă, cerându-le să vină în parcul Gezi, închis de autorități în 15 iunie.

Guvernatorul Istanbului a avertizat că orice fel adunare va fi oprită de poliție. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i împrăștia pe manifestanți.

Protestele din Turcia nu au încetat, însă nu au mai fost de aceeași intensitate, iar atenția presei a fost canalizată pe situația din Egipt.

La începutul acestei luni, un tribunal din Istanbul a anulat proiectul urban din Parcul Gezi Taksim, aflat la originea protestelor antiguvernamentale care au durat trei săptămâni.

Bilanţul violenţelor din Turcia a fost de patru morţi şi aproximativ 7.800 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri