Miliardar din cercul lui Putin, inculpat în Franța

Data actualizării: Data publicării:
suleiman-kerimov-twitter

Unul dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin, miliardarul Suleiman Kerimov, a fost inculpat în Franța pentru spălare de bani şi fraudă. Kerimov, care este și senator, se află sub control judiciar strict, fiindu-i interzis să părăsească regiunea Alpes-Maritimes, potrivit News.ro.

suleiman-kerimov-twitter
Suleiman Kerimov

El este obligat să-şi predea paşaportul rus autorităţilor franceze şi să plătească o cauţiune în valoare de cinci milioane de euro, a declarat pentru AFP procurorul din Nisa, Jean-Michel Prêtre.

Kerimov, a cărui arestare luni, pe aeroportul din Nisa, a provocat furia Moscovei, are totodată obligaţia „să se prezinte de mai multe ori pe săptămână” la serviciile de poliţie şi interdicţia de a intra în contact cu anumite persoane cu legătură cu dosarul.

Parchetul a cerut să fie plasat în detenţie provizorie, însă judecătorul l-au eliberat, iar detenţia a decis să-i impună acest control judiciar strict.

Kerimov este suspectat că şi-a însuşit mai multe proprietăţi învecinate pe Peninsula Cap d'Antibes, un paradis al miliardarilor, prin achiziţii succesive realizate sub un nume de împrumut şi la sume subevaluate.

El ar putea să fie nevoit să ramburseze „mai multe zeci de milioane de euro” fiscului francez, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Omul său de bază în Hexagon, un francez, a fost de asemenea inculpat. Alte trei persoane arestate preventiv urmează să fie convocate ulterior de un judecător, a precizat o sursă apropiată dosarului.

Dosarul, aflat în instrucţie de trei ani, a condus deja la confiscări, o percheziţie în februarie şi la inculpările unui avocat specializat în fiscalitate de pe Coasta de Azur şi a doi oameni de afaceri elveţieni.

Odată cu inculparea lui Kerimov, justiţia franceză l-a lovit şi mai puternic. Miliardarul deţine un paşaport diplomatic, pe care acesta nu l-a folosit luni, când se afla în voiaj din motive private.

Însărcinatul cu afaceri francez la Moscova a fost convocat după ce Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat o rezoluţie care denunţă o încălcare a Convenţiei de la Viena cu privire la imunitatea diplomatică.

„Statutul de senator al lui Suleiman Kerimov şi faptul că este un cetăţean al Rusiei constituie un gaj că vom întreprinde toate eforturile posibile, eforturi maxime cu scopul de a-i proteja interesele juridice”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Domnul Kerimov beneficiază de o imunitate faţă de jurisdicţia penală străină „doar pentru faptele pe care le-a săvârşit în exerciţiul funcţiilor sale”, au reacţionat.

Clasat drept al 21-lea cel mai bogat om din Rusia de revista Forbes - care-i estimează averea la şapte miliarde de dolari (şase miliarde de euro) - oligarhul în vârstă de 51 de ani este un obişnuit al Coastei de Azur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri