Miliardarii Rusiei, afectați de criza din Crimeea. Tensiunile cu Occidentul le-au adus pierderi de 6,6 miliarde de dolari

Data publicării:
miliardarr

Născut în Uzbekistan, Alişer Usmanov este cel mai bogat om din Rusia şi ocupă locul 40 în Topul Forbes al celor mai înstăriţi oameni din lume, cu o avere estimată la 18,6 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a averii şi-a dobândit-o în ultimii cinci ani din investiţii în minerit şi industria metalurgică.

În plus, este unul dintre principalii acţionari la Gazprom, unul dintre cei mai mari furniori de gaz din lume, unde se ocupă cu tranzacţiile financiare ale companiei. Alişer Usmanov este şi unul dintre cei mai afectaţi miliardari ruşi de criza diplomatică dintre Rusia şi Occident.

El şi-a vândut deja acţiunile în valoare de 100 de milioane de dolari deţinute la Apple, de teama unor sancţiuni suplimentare.

 La un miliard distanţă se află Mihail Fridman, care ocupă locul doi în topul celor mai bogaţi ruşi şi locul 47 în topul Forbers. Mare parte din averea de 17,6 miliarde de dolari a fost obţinută din investiţii bine plasate în industria petrolieră şi bănci.

Împreună cu alţi doi miliardari ruşi, Mihail Fridman a fondat Consorţiul Alfa Group, companie care deţine acţiuni la cele mai importante întreprinderi din Rusia.

Născut la Liov, în Ucraina, Viktor Vekselberg şi-a dobândit averea mai ales pe vremea lui Boris Elţîn. Cu o avere de 17,2 miliarde de dolari, el ocupă locul 51 în topul Forbes şi este principalul beneficiar al privatizării industriei de aluminiu din Rusia. Este unul dintre cofondatorii Rusal, cea mai mare companie de aluminiu din lume.

Ulterior, Viktor Vekselberg s-a interesat şi de industria petrolieră şi, în 2003, a intrat într-un consorţiu cu active atât în Rusia, cât şi în Ucraina.

Pasionat de artă şi obiecte rare, el este cel mai mare deţinător de ouă Fabergé din lume, pentru care a cheltuit nu mai puţin de 100 de milioane de dolari.

Supranumit şi magnatul oţelului, Vladimir Lisin ocupă locul patru pe lista celor mai bogaţi oameni din Rusia în acest moment. Deţine una dintre cele mai mari companii de prelucrare a oţelului din Rusia şi are cel mai mare poligon de tragere din Europa. Considerat unul dintre cei mai educaţi miliardari ruşi, Vladimir Lisin este un pasionat al proceselor metalurgice, despre care a scris mai mult de 100 de articole. Şi-a dat doctoratul în economie la Academia rusă de Studii Economice.

Locul cinci în top miliardari ruşi îi revine lui Ghenadie Timcenko, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi una dintre cele 21 de persoane ale căror active au fost blocate de Statele Unite. Cu o avere care se ridică la peste 15 miliarde de dolari, el este unul dintre fondatorii Volga Group, unul dintre cele mai puternice fonduri de investiţii din Rusia, care acoperă sectoare importante din energie, transporturi, infrastructură, construcţii şi servicii financiare.

Ghenadie Timcenko este de asemenea una dintre figurile principale din industria petrolului din Rusia. În prezent, el îşi conduce afacerile din Geneva unde s-a mutat pentru a benefia de taxe mai mici.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri