Militari ucraineni, ucişi în lupte, în ciuda armistiţiului

Data publicării:
Crisis Continues In Eastern Ukraine

Trei militari ucraineni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 15 au fost răniţi în luptele cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, fiind vorba de cele mai multe victime după intrarea în vigoare la 1 septembrie a unui acord de încetare a focului cu ocazia începutului de an şcolar, transmite Reuters, citată de News.ro.

Crisis Continues In Eastern Ukraine
Foto: Guliver/GettyImages

În ultimele două săptămâni, organismele internaţionale de monitorizare au raportat o scădere drastică a ostilităţilor de-a lungul frontierei estice, aducând noi speranţe în ceea ce priveşte implementarea completă a acordului de pace de la Minsk, care ar fi trebuit să pună capăt conflictului de la porţile continentului european, soldat cu până la 9.550 de morţi.

Totuşi, Oleksandr Motuzianik, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a susţinut că separatiştii pro-ruşi au început să folosească în ultimele zile armament greu şi au lansat repetate atacuri asupra poziţiilor ucrainene din regiunea Lugansk.

„Un detaşament militar de recunoaştere şi sabotaj a traversat frontiera şi a lansat un atac asupra militarilor noştri, care a durat în jur de 15 minute”, a declarat Motuzianik.

Doi soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa în urma atacului, în vreme ce un al treilea a fost ucis de artileriile care au vizitat linia frontului din Doneţk. Un alt militar ucrainean a dispărut în misiune.

Reprezentanţii separatiştilor pro-ruşi au acuzat luni autorităţile ucrainene că nu respectă armistiţiul temporar, după ce armata ucraineană ar fi folosit armament greu în zonele rezidenţiale din localitatea Doneţk.

Acordul de la Minsk a fost intermediat de către Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa. Scopul său a fost încheierea ciocnirilor violente, care au lăsat în urmă peste 9.550 de morţi în ultimii doi ani, printre care se numără atât soldaţi ucraineni, rebeli pro-ruşi, cât şi civili.

Condiţiile acestui acord au inclus încetarea completă a luptelor, precum şi retragerea armamentului greu de pe liniile frontului şi eliberarea prizonierilor de război, care nu au fost îndeplinite de cele două părţi beligerante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri