Miniştrii de Externe din țările UE, acord privind instituirea de sancţiuni împotriva unor oficiali din Belarus

Data publicării:
Gymnich Meeting
Reuniunea miniștrilor de Externe de la Berlin. Sursa foto: MAE / Auswaertiges Amt / photothek

Miniştrii de Externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui bielorus Aleksandr Lukaşenko, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit agenţiilor DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

Măsurile vor viza persoane de la „nivel politic înalt” implicate în fraudarea alegerilor din 9 august şi în reprimarea protestelor care au urmat acestui scrutin în care preşedintele Lukaşenko a obţinut 80% din voturi, potrivit datelor oficiale.

Josep Borrell a mai spus că deocamdată nu poate preciza numărul persoanelor sancţionate sau identitatea lor, întrucât „statele membre încă prezintă nume”, aşadar lista ar putea creşte în zilele următoare.

El a apreciat pozitiv o ofertă de mediere anunţată tot vineri de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a reafirmat că „rămâne deschisă” calea dialogului.

„Dacă Lukaşenko sporeşte presiunea asupra opoziţiei şi manifestaţiilor paşnice, noi va trebui să creştem presiunea asupra lui”, a spus la rândul său ministrul german de externe, Heiko Maas, gazda reuniunii informale a miniştrilor europeni de externe.

Anterior, preşedintele Lukaşenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune în cazul impunerii unor sancţiuni împotriva ţării sale.

Citește și: Lukaşenko anunţă că Belarus şi Rusia își vor uni trupele în cazul unei ameninţări dinspre Occident: „Vom folosi forțe militare comune”

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri