Ministrul apărării din Bulgaria, pus sub acuzare. Nu a respectat un acord cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
nencev crop mapn

Ministrul apărării din cabinetul demisionar al Bulgariei a fost pus sub acuzare, miercuri, pentru că nu a onorat un acord cu Rusia pentru repararea avioanelor sovietice de luptă pe care le are armata. Motivul pentru care a fost pus sub acuzare este că a lăsat țara fără apărare aeriană.

nencev cu motoc
Ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev (stânga), alături de omologul român, Mihnea Motoc (dreapta), în timpul vizitei efectuate în România în martie 2016 FOTO: MapN

Nikolai Nencev a deschis negocieri, anul trecut, cu Polonia pentru a asigura mentenanța avioanelor MIG, în ciuda faptului că exista un acord cu fabricantul acestora, Aircraft Corporation (RSK) MiG.

Compania rusă RSK a declarat însă că avioanele nu pot fi reparate de Polonia, pentru că Varșovia nu are dreptul de a furniza piese de schimb pentru avioanele construite în țări terțe.

Nencev este acuzat că a cauzat companiei ruse RSK pierderi de 3,7 milioane de euro, fapt pe care ministrul l-a calificat drept „un pic straniu, dacă nu hilar”.

Nencev neagă că ar avea vreo vină, însă cazul vine să potențeze temerile unei revitalizări a influenței ruse în Bulgaria, comentează Reuters. Proaspătul președinte ales al Bulgariei, Rumen Radev, fost comandant al forțelor aeriene, s-a pronunțat în favoarea unor relații mai bune cu Moscova.

Ministrul apărării a declarat că nu este îngrijorat de punerea sub acuzare și argumentează că acordul cu Polonia e mult mai profitabil pentru Bulgaria. El argumentase că trimiterea avioanelor la Moscova putea constitui un risc pentru Bulgaria, întrucât UE poate urma exemplul Statelor Unite și poate impune sancțiuni companiei RSK.

Potrivit acordului pe care Sofia l-a încheiat cu Varșovia, Bulgaria închiriază două avioane cu reacție de la Polonia, pentru doi ani, timp în care vor fi reparate motoarele a șase aparate MiG-29, pentru suma de 6,14 milioane de euro.

Săptămâna trecută, guvernul minoritar de centru-dreapta din care face parte Nencev a demisionat în urma alegerilor prezidențiale pierdute de această tabără și câștigate de opoziție. Se deschide astfel o nouă perioadă de incertutudine politică în Bulgaria și ar putea fi convocate noi alegeri parlamentare în 2017.

În ultimele săptămâni, procurorii bulgari au pus sub acuzare mai mulți foști oficiali bulgari cu rang înalt. Astfel, trei foști miniștri ai energiei au fost acuzați că ar fi cauzat pierderi mari statului din cauza contractului pentru centrala Belene (inițial atribuit tot rușilor, dar la care s-a renunțat apoi), iar ministrul în exercițiu al sănătății a fost pus sub acuzare din cauza unui scandal referitor la vaccinuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri