Ministrul Aurescu: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4. Protest al românilor la Londra

Data publicării:
aurescu arata hammond - mae.ro 1

Philip Hammond și Bogdan Aurescu / FOTO: mae.ro

Potrivit unui comunicat MAE remis agenției MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a adresat o scrisoare omologului britanic, Philip Hammond, cu privire la problema imaginii şi a modului de percepţie de către publicul britanic a românilor din Marea Britanie, în continuarea discuţiilor pe această temă purtate cu ocazia vizitei înaltului oficial britanic din luna ianuarie, de la Bucureşti.

Bogdan Aurescu şi-a exprimat „regretul profund faţă de reluarea aceloraşi clişee incorecte prin modul distorsionat şi părtinitor în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie de către televiziunea britanică privată Channel 4, pe baza portretizării unor cazuri care nu sunt reprezentative la nivelul întregii comunităţi”.

Scrisoarea atrage atenţia asupra faptului că tipul acesta de reportaje poate afecta „în mod negativ şi absolut nedrept imaginea comunităţii româneşti din Marea Britanie”.

Ministrul Afacerilor Externe a menţionat, totodată, că, deşi subiectul referitor la comunitatea română din Marea Britanie în contextul liberalizării pieţei muncii a fost prezentat în mod negativ de către mass-media britanică, datele statistice guvernamentale au arătat contrariul şi au demonstrat lipsa de fundament real al unor astfel de campanii de presă.

Conform MAE, comunitatea românească este bine integrată în societatea britanică, în scrisoare arătându-se că o proporţie considerabilă sunt specialişti în diverse domenii, inclusiv în domeniul medical, IT, artă sau comerţ, foarte mulţi având propriile afaceri şi aducând o contribuţie consistentă la prosperitatea societăţii britanice, la care se adaugă cei aproape 7.000 de studenţi din universităţile din Marea Britanie.

Bogdan Aurescu propune ca autorităţile române şi britanice să lucreze împreună pentru a pune capăt „acestei campanii de presă nedrepte şi nejustificate la adresa românilor şi a corecta astfel discrepanţa existentă între realitate şi imaginea proiectată despre aceasta”.

În acest sens, şi ţinând cont şi de reacţiile generate de difuzarea de către televiziunea Channel 4 a serialului „The Romanians Are Coming”, ministrul de Externe a propus stabilirea unui grup de lucru la nivelul autorităţilor competente dintre cele două ţări, care să identifice mijloacele adecvate de a corecta aceste stereotipuri negative la adresa românilor din Marea Britanie.

Protestul românilor din Londra

Numeroşi români au participat, duminică după-amiază, la Londra, la un protest „în tăcere” faţă de documentarul despre imigraţii români difuzat de postul Channel 4. Ei susţin că documentarul „Vin românii” este unul părtinitor, incomplet documentat şi discriminatoriu.

„Urât din partea lor, am făcut atâtea... muncim, nu mâncâm lebede, așa cum au scris în documentarul lor. Noi muncim, plătim taxe, plătim chirie, plătim de toate”, a spus un protestatar.

Participanţii la protest vor să dea în judecată postul de televiziune. Aceasta în timp ce organizatorii manifestaţiei spun că este important ca românii din Regat să aiba o voce mai puternică, pentru a-şi putea apăra drepturile.

În sprijinul românilor din Regatul Unit vin şi realizatorii documentarului „Wild Carpathia”, care a promovat ţara noastră în toată lumea. „Suntem extrem de jenaţi de ignoranţa şi de prejudecăţile colegilor britanici cu privire la viziunea lor despre România”, au scris ei pe pagina lor de Facebook.

În replică, producătorii emisiunii difuzate pe Channel 4 au precizat ca reportajele realizate nu-și propun să fie discriminatorii, ci să reflecte experiențe ale românilor în Marea Britanie.

Despre protestul românilor din Marea Britanie relatează și Raluca Lunculescu, corespondent Digi24, aflată la Londra:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri