Nu intrăm în Schengen. Austria și Olanda au votat împotriva noastră

Data actualizării: Data publicării:
Justice and Home Affairs Council of EU in Brussels
Foto: Profimedia Images
Din articol
Președinta Parlamentului European, dezamăgită că România și Bulgaria nu au fost primite în Schengen Bode: Votul „împotrivă” este un vot împotriva UE. Rusia se va bucura de încă o nedreptate făcută României Iohannis: România nu se oprește aici. Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge Siegfried Mureșan: Trebuie să repunem aderarea la Schengen cât mai curând pe agenda JAI, la începutul anului viitor Surse: Bulgarii s-au supărat pe România și au refuzat decuplarea dosarului pentru Schengen. Rareș Bogdan: Bulgaria a votat mizerabil Ce înseamnă pentru Croația intrarea în Schengen: Avantaje economice, dar și sarcina de a proteja frontiera externă a UE Bulgaria vrea noi negocieri pentru Schengen. Ministru: Dacă dialogul nu va fi constructiv, e posibil să ne gândim la contramăsuri Nicolae Ciucă: Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. Vom relua procesul de aderare la Schengen Rareș Bogdan: Companiile de stat românești să-și închidă conturile de la băncile austriece, după comportamentul „nesimțit” al Austriei Culisele votului anti-România în Schengen. Cum s-a opus Bulgaria „rânjind” și ce mai putem face Comisar european, după votul pe Schengen: Sunt dezamăgită și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei Kelemen Hunor, reacție după votul împotriva României: „O decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român” Blaga, despre adevăratele motive pentru refuzul Austriei: „Nu merită să stăm în genunchi. Dacă cineva iese în câștig, acela e Putin” Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin ACTUALIZARE: Austria și Olanda au votat împotriva României  Miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea în Consiliul JAI Predoiu: Preşedintele Comisiei LIBE susţine aderarea României Ministrul de Interne din Suedia: Susținem intrarea în Schengen pentru Croația, România și Bulgaria Premierul slovac: Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate Gerald Darmanin: Franţa vrea integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen Siegfried Mureșan acuză Austria că se întoarce împotriva UE, blocând aderarea României la Schengen Germania susţine aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei Ministrul ceh de Interne, înainte de JAI: Sperăm să luăm azi decizia de a accepta România. Nu va fi ușor, va dura mult Europarlamentarul care a comparat România cu "Vestul Sălbatic" regretă: "Am rănit foarte mulți români. Îmi cer iertare" Margaritis Schinas identifică motive politice în respingerea aderării României şi Bulgariei Comisarul european Ylva Johansson, înainte de JAI: "Azi e ziua, azi e discuția. Mă aştept la o decizie pentru România și Bulgaria" Sprijin din partea Spaniei pentru aderarea României la Schengen Ministrul austriac de interne: Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria Bode: Interesul României e mai presus de orice

Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen. Olanda și Austria au votat împotriva aderării celor două țări, deși Bucureștiul avea sprijinul Olandei. Olandezii nu au acceptat însă intrarea Bulgariei și cele două țări au fost analizate la pachet. Croația a obținut undă verde și va intra în Schengen. 

Președinta Parlamentului European, dezamăgită că România și Bulgaria nu au fost primite în Schengen

ACTUALIZARE 18.25 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că este foarte dezamăgită de decizia de amânare a aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. 

Ambele țări sunt pregătite și merită să facă acest pas. În numele Parlamentului European, fac apel la Consiliul European să acționeze și să se asigure că este găsit un compromis. Abia atunci suntem cu adevărat uniți”, a transmis Roberta Metsola.   

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bode: Votul „împotrivă” este un vot împotriva UE. Rusia se va bucura de încă o nedreptate făcută României

ACTUALIZARE 18.22 Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, joi, după votul negativ primit de România pentru Schengen, că este un vot „împotriva Uniunii Europene”. Principiile „au fost călcate în picioare”, spune ministrul, care a precizat că „aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României”.

„Un moment de cumpănă nu doar pentru România, dar pentru UE în ansamblul ei. Am fost martorii modului în care principiile care stau la baza UE au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru. Astăzi, Austria este singura țară care s-a opus aderării României la Schengen, după ce inițial a confirmat că susține această aderare. Este o decizie profund injustă pentru România și cetățenii români care au arătat un sentiment profund pentru consolidarea proiectului european.

Este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite și concluziile unor misiuni de aderare. Este o decizie care afectează credibilitatea noastră a tuturor ca uniune de reguli și principii.

Este inaccetabil să schimbi reguli în timpul procesului. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat asta cu cifre. România nu poate fi sancționate nemeritat pentru situația internă din Austria. Am oferit soluții, sprijin, dar nu suntem noi responsabili de situația din Austria”, a declarat, la Bruxelles, Lucian Bode.

Iohannis: România nu se oprește aici. Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge

ACTUALIZARE 18.14 Președintele Klaus Iohannis spune că România merita să primească un vot favorabil în consiliul JAI de astăzi, pentru aderarea la Schengen, și că țara noastră nu se va opri până când nu-și va atinge acest obiectiv.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene”, a spus Klaus Iohannis.

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a continuat el.

Siegfried Mureșan: Trebuie să repunem aderarea la Schengen cât mai curând pe agenda JAI, la începutul anului viitor

ACTUALIZARE 18.10 Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține că aderarea României la Spațiul Schengen ar trebui repusă cât mai curând pe ordinea de zi a Consiliului JAI, după votul negativ de joi. 

„Am avut astăzi de partea noastră 26 din 27 de state membre care au susținut aderarea României la spațiul Schengen. Romania a reușit în ultimele luni să convingă multe țări care se opuneau de ani de zile integrării României în spațiul de liberă circulație. Astăzi doar Austria a spus că încă nu este pregătită să ia o decizie”, scrie Mureșan, pe Facebook.

Surse: Bulgarii s-au supărat pe România și au refuzat decuplarea dosarului pentru Schengen. Rareș Bogdan: Bulgaria a votat mizerabil

ACTUALIZARE 18.06 Bulgariei i s-a propus la negocierile din Consiliul JAI o variantă de compromis pentru aderarea la Schengen cu un calendar diferit de cel pentru România. Cu alte cuvinte, decuplarea dosarului celor două țări, analizate astăzi la pachet. Bulgarii au refuzat însă, susțin surse oficiale pentru Dig24.ro, supărați fiind după declarațiile ministrului de Interne român, care a spus, înaintea Consiliului JAI că România este dispusă la orice compromis, chiar dacă a pornit la drum cu Bulgaria. 

Olanda se pronunțase deja împotriva aderării Bulgariei pentru care cerea îndeplinirea unor condiții suplimentare, dar era de partea României, însă, cele două țări fiind analizare pe un dosar comun, li s-a propus bulgarilor să accepte o amânare și condiții noi: o nouă misiune de experți care să verifice frontierele și un nou raport MCV pozitiv. 

Ce înseamnă pentru Croația intrarea în Schengen: Avantaje economice, dar și sarcina de a proteja frontiera externă a UE

ACTUALIZARE 18.00 La un deceniu după aderarea la UE, Croaţia intră la 1 ianuarie 2023 atât în zona euro cât şi în spaţiul Schengen, ceea ce îi aduce numeroase avantaje, în special comerciale, dar apartenenţa la spaţiul european de liberă circulaţie implică pe de altă parte provocarea de a controla frontiera externă a UE, notează agenţia EFE.

Pentru guvernul conservator de la Zagreb, Croaţia va deveni astfel parte a ''unui club de elită, format din 15 ţări care sunt în acelaşi timp membre în UE, NATO, Schengen şi zona euro'', scrie Agerpres.

Odată cu intrarea în Schengen dispar controalele la frontierele Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria, dar vor fi consolidate cele de la graniţele cu Serbia, Bosnia şi Muntenegru. În cazul aeroporturilor, aplicarea regulilor Schengen pentru Croaţia va începe din 26 martie 2023.

Bulgaria vrea noi negocieri pentru Schengen. Ministru: Dacă dialogul nu va fi constructiv, e posibil să ne gândim la contramăsuri

ACTUALIZARE 17.45 Bulgaria nu renunță la ideea represaliilor, după ce Austria și Olanda i-au refuzat aderarea la Spațiul Schengen, la pachet cu România. Șeful Internelor de la Sofia a spus după ședința furtunoasă din consiliul JAI că mai întâi așteaptă noi negocieri.

„Prima măsură va fi dialogul constructiv. Noi credem că sunt încă oportunități în această direcție. Rămânem deschiși la dialog și pregătiți pentru a face tot ceea ce este necesar pentru a-i convinge pe partenerii noștri că Bulgaria e gata să fie membru de încredere în Schengen. Dacă aceste dialog nu va fi atât de constructiv pe cât ne așteptăm noi, este posibil să ne gândim și la contramăsuri”, a spus ministrul Ivan Demerdjiev.

Nicolae Ciucă: Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. Vom relua procesul de aderare la Schengen

ACTUALIZARE 17.30 Premierul Nicolae Ciucă spune că România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen, după ce candidatura ei a fost respinsă în Consiliul JAI. El și-a arătat dezamăgirea față de refuzul Austriei, pe care îl consideră nejustificat, deoarece s-a bazat pe cifre incorecte.

„În calitate de premier şi cetăţean român aş dori să mulţumesc Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi celor din agenţiile europene care ne-au susţinut vocal pe baza unor fapte şi cifre solide şi care au insinstat să găsim împreună soluţii. Toate statele au fost de acord să ne deschidă porţile pentru Schengen, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă pentru că un singur stat membru a refuzat”, a spus Ciucă.

Rareș Bogdan: Companiile de stat românești să-și închidă conturile de la băncile austriece, după comportamentul „nesimțit” al Austriei

ACTUALIZARE 17.15 Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a solicitat joi, în cadrul unei intervenții făcute la Antena 3, companiilor de stat românești să-și închidă conturile pe care le au la băncile austriece din țară. Bogdan a acuzat Austria de un comportament „sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit” la adresa României, după votul nefavorabil cu privire la accederea țării noastre în spațiul Schengen.

„Astăzi împotriva intereselor României și a românilor a fost Austria. Companiile de stat din România care în momentul acesta au carduri bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste, sunt obligate de către fiecare român în parte să-și închidă de la Raiffeisen și de la Erste”, a spus Rareș Bogdan.

Cu o zi în urmă, europarlamentarul a povestit la Digi24 cum s-a desfășurat întâlnirea cu cancelarul austriac Karl Nehammer pe tema aderării României la Spațiul Schengen. El a spus că liderul de la Viena a fost foarte tensionat în cursul întâlnirii și că a amintit de faptul că Austria a fost un imperiu.

Culisele votului anti-România în Schengen. Cum s-a opus Bulgaria „rânjind” și ce mai putem face

ACTUALIZARE 17.00 România și Bulgaria au primit joi un vot negativ din partea Olandei și Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen. Deși Olanda nu se opunea României, faptul că dosarul era la pachet cu vecinii bulgari a dus la respingere. În ședința Consiliului JAI, Olanda a cerut decuplarea celor două țări, însă în momentul în care propunerea s-a supus la vot Bulgaria s-a opus. 

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a descris, la Digi FM, evoluția discuțiilor de la Bruxelles: „România a intrat și a susținut că dorește vot. S-au discutat mai mult scenarii. Primul: România să accepte o amânare pentru luna septembrie. S-a refuzat această propunere. După care, la propunerea Austriei, s-a vorbit despre un vot în luna iunie. România a spus nu. Am spus că suntem de acord să intrăm în Schengen în septembrie pentru terestru și aeroportuar în iunie, dar cu vot dat azi.

În favoarea României au fost două state mari și două state mai mici. Germania s-a purtat astăzi absolut admirabil, Franța la fel. Și Luxemburg și Belgia. După care au vorbit 20 de state să convingă Austria să voteze pentru România. Olanda a spus că suntem nevoiți să votăm împotriva României și Bulgariei că avem o problemă cu Bulgaria, vă rog decuplați România de Bulgaria”.

Comisar european, după votul pe Schengen: Sunt dezamăgită și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei

ACTUALIZARE 16.30 Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson s-a declarat dezamăgită de votul din Consiliul JAI prin care a fost respinsă aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ea le-a transmis un mesaj cetăţenilor celor două ţări: meritaţi să fiţi Schengen. Și ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan, a spus că România și Bulgaria sunt pregătite pentru a fi primite în spațiul comun european.

„Croația a făcut totul pentru a fi în Schengen și suntem siguri că acest mesaj este pozitiv pentru cetățenii europeni. Din punctul meu de vedere, și România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc acestor două țări pentru toată munca lor, pentru tot ce au făcut în ultimul an, în ultimele luni și sunt convins că vremea lor va veni în curând”, a spus Rakusan, a cărui țară deține președinția UE.

„Am un mesaj pentru cetățenii români și bulgari: meritați să fiți primiți în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație. Aveți susținere din partea a aproape toate țările membre. Sunt dezamăgită și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei”, a spus și comisarul european Ylva Johansson.

Kelemen Hunor, reacție după votul împotriva României: „O decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român”

ACTUALIZARE 16.20 „O decizie mizerabilă!”, a comentat Kelemen Hunor, președintele UDMR, respingerea României la votul de joi din Consiliul JAI privind extinderea Spațiului Schengen. 

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a scris liderul UDMR joi, într-un mesaj pe Facebook.

Blaga, despre adevăratele motive pentru refuzul Austriei: „Nu merită să stăm în genunchi. Dacă cineva iese în câștig, acela e Putin”

ACTUALIZARE 16.05 Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a declarat în direct la DigiFM, în emisiunea Audiență Națională, că refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în Spațiul Schengen va crea frustrare în cele două țări, sugerând că ministrul de interne și cancelarul austriac fac jocurile Rusiei. „Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin”, a declarat acesta.

„Să fii cancelar, să fii ministru de intrerne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (...) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni”, spune fostul ministru de interne, despre problema migrației ridicată de oficialii austrieci.

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin

ACTUALIZARE 16.00 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că votul de joi dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen reprezintă „un cadou gratuit pentru Vladimir Putin”. În cazul votului nefavorabil al Olandei, Ciolacu a spus că acesta a fost unul de „conjunctură”.

„Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei”, a spus Ciolacu într-o postare publicată pe Facebook.

ACTUALIZARE: Austria și Olanda au votat împotriva României 

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda a precizat că nu se opune României, ci doar Bulgariei, dar pentru că sunt la pachet, votează împorivă pentru amândouă. 

ACTUALIZARE 15.10 La ora 15.45 (ora 14.45 - ora de la Bruxelles) este programată o declarație de presă comună a lui Vít Rakusan, ministrul ceh de interne și Ylva JOHANSSON, comisarul european pentru afaceri interne, conform EBS.

Miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea în Consiliul JAI

ACTUALIZARE 14.23 Surse oficiale susțin că la această oră au loc negocieri între miniștrii de interne ai UE și cel al Austriei, după ce s-a intrat în blocaj la Consiliul JAI. Germania și Luxemburg pun presiune pe Austria, refuzând să aprobe aderarea Croației, susținută de austrieci. Tonul a fost dat de ministrul din Luxemburg, susțin sursele citate. 

Jurnalistul Jack Parrock, corespondent la Bruxelles, scrie pe twitter că miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului la Schengen pentru România, Bulgaria și Croația. 

Parrock mai notează că reprezentanții în JAI ai statelor membre se despart acum pentru negocieri separate. Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației la Schengen dacă veto-urile nu sunt ridicate împotriva Bulgariei și României”, mai scrie Jack Parrock.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Predoiu: Preşedintele Comisiei LIBE susţine aderarea României

ACTUALIZARE 14.16 Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, joi, cu preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne - LIBE a Parlamentului European, Juan Fernando Lopez Aguilar, care a exprimat atât susţinerea sa, cât şi forului pe care îl conduce pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, discuţiile au fost centrate pe raportul final pozitiv al Comisiei Europene privind aplicarea MCV în România şi continuarea reformelor în cadrul Mecanismului Rule of Law.

Preşedintele LIBE a subliniat aprecierea sa pentru eforturile şi rezultatele obţinute de România în cadrul MCV, exprimând fără echivoc concluziile sale privind îndeplinirea condiţionalităţilor, menţionează sursa citată.

Ministrul de Interne din Suedia: Susținem intrarea în Schengen pentru Croația, România și Bulgaria

ACTUALIZARE 13.51 Gunnar Strommer, ministrul de Interne al Suediei, a declarat joi la Bruxelles, la intrarea în Consiliul JAI, că va vota pentru aderarea la Schengen a celor trei țări candidate – Croația, România și Bulgaria.

”Sunt gata să votăm pentru Croația, România și Bulgaria în Schengen. Cred că e în interesul comun al UE, cele trei țări îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a fi parte din Schengen”, a spus oficialul suedez la intrarea în sediul Consiliului UE din Bruxelles. Întrebat ce anume a determinat Suedia să adopte această poziție politică, ministrul Strommer a spus că ”evaluările făcute de Comisia Europeană au fost suficiente și suntem siguri că aceasta e calea de urmat”.

Premierul slovac: Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate

ACTUALIZARE 13.46 Slovacia susţine extinderea spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, Bulgariei şi României şi consideră că în această perioadă de creştere a migraţiei către Uniunea Europeană este important de identificat originea acestei probleme, a declarat joi premierul slovac Eduard Heger, transmite TASR. 

Aflat la Viena pentru o reuniune a grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Heger a spus că soluţia la problema migraţiei este consolidarea frontierelor externe ale Schengen.

Astfel, Slovacia susţine includerea celor trei ţări menţionate mai sus în spaţiul Schengen, întrucât în acest caz graniţele lor externe ar putea fi consolidate de către unităţi străine pentru paza frontierelor, a explicat şeful executivului de la Bratislava, transmite Agerpres.

Gerald Darmanin: Franţa vrea integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen

ACTUALIZARE 13.35 Franţa vrea integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, presei române, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), de la Bruxelles.

"Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene", a declarat ministrul francez de interne.

"Trebuie să încurajăm aceste eforturi şi spunem că, dacă vrem să limităm ruta balcanică de migraţie, trebuie să putem deschide spaţiul Schengen şi să gestionăm bine frontierele exterioare, aşa cum o fac românii, bulgarii şi croaţii", a adăugat el, citat de Agerpres.

Siegfried Mureșan acuză Austria că se întoarce împotriva UE, blocând aderarea României la Schengen

ACTUALIZARE 13.30 Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan acuză Austria că se întoarce împotriva UE, blocând aderarea României la Schengen cu argumente care nu au susținere. 

Într-o postare pe facebook, eurodeputatul transmite Vienei că poate învăța de la Republica Moldova, care a primit de zece ori mai mulți refugiați decât cei invocați de Austria și a rămas fidelă principiilor europene, chiar nefiind membră UE.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Germania susţine aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei

ACTUALIZARE 13.20 Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

''Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune'', le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană. Ea a adăugat: ''Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei''.

Ministrul ceh de Interne, înainte de JAI: Sperăm să luăm azi decizia de a accepta România. Nu va fi ușor, va dura mult

ACTUALIZARE 13.10 Dezbaterile cu privind la aderarea României nu vor fi ușoare și vor dura mult timp - susține ministrul ceh de Interne. Totuși, acesta speră că se va ajunge la un acord în privința acceptării României și Bulgariei în spațiul Schengen, în ciuda opoziției din partea Austriei. 

Vit Rakusan, ministrul de Interne al Cehiei: "Sunt sigur că, astăzi, Croația va fi acceptată (în Schengen n.r). Cred că este un mare succes al președinției noastre (la Consiliul UE n.r.) și un mare succes al tuturor dezbaterilor pe care le-am avut.

Europarlamentarul care a comparat România cu "Vestul Sălbatic" regretă: "Am rănit foarte mulți români. Îmi cer iertare"

ACTUALIZARE 13.00 Guido Reil, europarlamentarul care a spus despre România că este Vestul Sălbatic, își cere scuze față de poporul român. „Am rănit foarte mulți români cu afirmația mea și sunt recunoscător pentru că am fost invitat în România de către parlamentarul român Natalia Intotero, care mi-a oferit ocazia să-mi creez o imagine proprie. Trebuie să spun că am întâlnit oameni incredibili de binevoitori și primitori".

Înregistrarea video a fost postată de fostul ministru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, pe facebook.

Europarlamentarul Guido Reil își cere iertare pentru că a jignit România. Foto: Profimedia

Margaritis Schinas identifică motive politice în respingerea aderării României şi Bulgariei

ACTUALIZARE 12.50 „Puţinele îndoieli” care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite EFE.

„Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Politicianul elen a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, şi anume că "Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen". "Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă", a insistat el.

Comisarul european Ylva Johansson, înainte de JAI: "Azi e ziua, azi e discuția. Mă aştept la o decizie pentru România și Bulgaria"

ACTUALIZARE 12.40 Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

"Mă aştept să fie un Consiliu foarte dinamic, cu foarte mult angajament din partea statelor membre şi, bineînţeles, va fi interesant cum vom duce asta mai departe. Mă aştept ca Croaţia să aibă un sprijin deplin şi, de asemenea, mă aştept să putem gestiona situaţia României şi Bulgariei", a declarat înaltul oficial UE.

lucian bode ylva johansson
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson susține aderarea României la Schengen. Foto: Lucian Bode/ Facebook

Sprijin din partea Spaniei pentru aderarea României la Schengen

ACTUALIZARE 12.30 Sprijinul Spaniei cu privire la extinderea zonei Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România este ferm, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne iberic, Fernando Grande-Marlaska, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), transmite EFE. 

Aşteptăm încorporarea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen care, aşa cum ştiţi, este un pilon fundamental al Uniunii Europene şi (este vorba despre) trei ţări care au demonstrat în mod evident că îndeplinesc toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline, a afirmat ministrul spaniol de interne, citat de Agerpres.

Ministrul austriac de interne: Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria

ACTUALIZARE 12.20 Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni.

„Am vorbit mai devreme cu colegii români. Cred că Austria își pune în joc reputația bună pe care o are în Europa de Est.  Astăzi voi vota contra extinderii Schengen cu România și Bulgaria. Este o greșeală ca un sistem care în multe locuri nu funcționează să fie extins. Anul acesta, în Austria, au fost 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre aceștia, 75.000 nu erau înregistrați. Este o dovadă că sistemul nu funcționează”, a declarat acesta, pentru presa austriacă, înaintea ședinței JAI.

Ulterior, Karner a ignorat jurnaliștii din România, prezenți la Bruxelles, care au încercat să îi adreseze câteva întrebări.

Declarația acestuia a fost făcută cu doar câteva minute înainte de începerea Consiliului JAI, unde miniștrii de interne ai statelor membre vor discuta despre extindere Spațiului Schengen cu Croația, România și Bulgaria.

Croația are șanse mari să fie admisă în Schengen astăzi, fiind susținută de toate statele, în timp ce împotriva României votează Austria, iar împotriva Bulgariei, s-au pronunțat Austria și Olanda.

Bode: Interesul României e mai presus de orice

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineață, înaintea participării la Consiliul JAI, că  mandatul său este să solicite dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a precizat Bode.

„Intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună a României și Bulgariei. În funcție de opțiunea fiecărui stat membru, prin miniștrii de Interne, lucrurile pot evolua într-o direcție sau altă. Mandatul meu e să susțin aderarea României la Spațiul Schengen și vot azi. În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontieră externă a Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă  proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta cu ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie, România e pregătită să între în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră așa cum prevede această decizie”, a spus Bode.

Citește și Diaconescu: Dacă Bulgaria nu intră în Schengen, imaginați-vă un milion de oameni care merg în Grecia și primesc un fel de "vamă neagră"

România a îndeplinit cu brio toate criteriile necesare și merită să fie admisă în Spațiul Schengen, a declarat unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene. Margaritis Schinas susține că decizia este una strict politică, în contextul în care admiterea țării noastre ar reprezenta un câștig pentru blocul comunitar.

Declarații de susținere au venit și de la reprezentantul Cehiei, care deține președinția rotativă a UE, precum și din partea Franței și Germaniei.

Editor : Marco Badea | Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri