Ministrul francez de Externe, discurs despre „evoluțiile îngrijorătoare din România”

Data publicării:
China's Foreign Minister Wang Yi Meets French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian
BEIJING, CHINA - NOVEMBER 24: French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian speaks during a meeting with China's Foreign Minister Wang Yi (not pictured) at Diaoyutai State Guesthouse on November 24, 2017 in Beijing, China. (Photo by Jason Lee - Pool / Getty Images)

Un mesaj de îngrijorare a venit azi de la Paris. În faţa parlamentarilor francezi, ministrul de Externe Yves Le Drian a vorbit despre situaţia politică de la Bucureşti şi a plasat România alături de Ungaria şi Polonia, pe lista statelor iliberale din estul Europei.

„În Estul Europei a apărut o expansiune a proiectelor iliberale care pun sub semnul întrebării unele dintre valorile şi principiile fundamentale ale funcţionării proiectului european. Vreau să menţionez aici evoluţiile îngrijorătoare din România, ţară pe care am vizitat-o recent. De la venirea la putere, coaliţia PSD-ALDE a căutat permanent modalităţi de a împiedica procedurile judiciare care vizează clasa politică”, a spus ministrul francez.

Săptămâna trecută, președintele Parlamentului și al PSD, domnul Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu într-un caz de angajări fictive. O altă evoluție neliniștitoare o reprezintă procesul de destituire a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA. Președintele ţării a fost obligat de Curtea Constituțională să o destituie, președintele fiind total opus liniei inițiate de domnul Dragnea”, a continuat el.

Declarația sa vine în contextul în care Ambasada SUA a publicat azi o declarație comună a Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii prin care se face apel la „evitarea schimbărilor ce ar slăbi statul de drept”.

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale”, se arată în declarație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri