Ministrul german al agriculturii: Să ai încredere că Putin va debloca Marea Neagră este ca și când ai crede în Moș Crăciun (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Moș Crăciun
„Dacă și acum mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau iepurașul de Paște. Ar fi la fel de serios și bazat pe adevăr”, a spus ministrul german. Foto: Profimedia Images

Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici în ceea ce privește eforturile de eliberare a milioanelor de tone de grâne blocate de Rusia în porturile ucrainene, cu toate că ONU spune că se fac progrese înspre semnarea unui acord, scrie Politico.

Ministrul german al agriculturii Cem Özdemir a spus luni că în opinia sa dacă ai încredere în asigurările oferite de președintele rus Vladimir Putin este ca și când ai crede în „Moș Crăciun sau iepurașul de Paște”.

„Nu cred că se vor obține prea multe pentru că [acordul] se bazează pe cuvântul lui Putin pentru care nu merită să strici nici hârtia pe care este scris”, a spus Özdemir la Bruxelles, înainte de a se întâlni cu ceilalți miniștrii ai agriculturii din UE.

„Dacă și acum mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau iepurașul de Paște. Ar fi la fel de serios și bazat pe adevăr”, a spus ministrul german.

Discuțiile s-ar putea apropia de semnarea unui acord cu încă un pas săptămâna aceasta. Secretarul-general al ONU Antonio Guterres s-a arătat optimist cu privire la negocierile care vor continua marți între Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în Iran.

Cele patru părți implicate se vor întâlni din nou săptămâna viitoare pentru a semna acordul scris la Istanbul, potrivit unei surse citate de Politico. „Trebuie să avem un acord de această dată”, a spus sursa.

Cem-Özdemir agricultură
„Nu cred că se vor obține prea multe pentru că acordul se bazează pe cuvântul lui Putin pentru care nu merită să strici nici hârtia pe care este scris”, a spus Özdemir la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației UE: „Acesta nu este un joc diplomatic, ci o problemă de viață și de moarte”

Cu toate că a apreciat eforturile Turciei, oficialii ucraineni rămân circumspecți în privința acordului. „Sunt în continuare destul de rezervată în privința așteptărilor”, a spus Olga Trofimțeva, ambasadorul itinerant al ministerului afacerilor externe de la Kiev.

„Nu sunt așa de optimistă în legătură cu rezultatele din două motive: nu am nicio încredere în Rusia și există niște dificultăți de natură tehnică”, a spus Trofimțeva, referindu-se la operațiunea de deminare a apelor din jurul porturilor ucrianene, la verificarea transporturilor de grâne și la înființarea unui centru de coordonare la Istanbul din care toate părțile implicate ar urma să facă parte.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a spus că portul din Odesa „trebuie să fie securizat așa încât rușii să nu îl mai atace”. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a recunoscut față de reporteri că rutele terestre de export nu sunt de ajuns pentru a transporta cerealele ucrainene.

„Așadar, sper că în această săptămână va fi posibil să ajungem la o înțelegere pentru a debloca Odesa și alte porturi ucrainene”, a spus Borrell. „Viața a sute de mii de oameni depinde de acest acord. Acesta nu este un joc diplomatic, ci o problemă de viață și de moarte pentru mulți oameni”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri