Sari la conținut
News Alert

După interdicția primită de colegul său, un ministru turc merge în Olanda cu maşina

Ministrul turc pentru familie, Fatma Betul Sayan Kaya, va merge la Rotterdam cu maşina, după ce Guvernul olandez i-a interzis ministrului de Externe să aterizeze cu avionul în oraş, relatează agenţia Anadolu, citată de Reuters.

Maasvlakte,_containeropslag_foto1_2014-03-09_11.12

Foto: Wikipedia

Oficialul turc se află în Germania pentru o serie de întâlniri, dar va merge în Olanda, deşi evenimentele la care trebuia să participe la Rotterdam au fost anulate, scrie News.ro.

Olanda i-a interzis sâmbătă avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam – cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc în replică. “Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia”, a adăugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia cu lui Erdogan că “întrece limita”.

Vizite ale miniştrilor turci în diverse ţări din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabăra ”da” în referendumul cu privire la o sporire ale puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemulţumire în aceste state.

Acest subiect a ajuns temă de campanie în alegerile legislative din Olanda, unde Geert Wilders, liderul extremei drepte, a cerut interzicerea intrării pe teritoriul ţării a membrilor Guvernului turc.