Ministrul ucrainean de Interne: Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi în urma asaltului de la Mariupol

Data publicării:
Blindate APC la Kramatorsk Ucraina - AFP Mediafax Foto-ANATOLIY STEPANOV

 

Actualizare 8:40: Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi.

„Potrivit datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi”, a precizat el. Avakov a declarat că separatiştii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi alte dispozitive incendiare în timpul confruntărilor.

Circumstanţele incidentului de la baza Gărzii Naţionale Ucrainene din Mariupol nu sunt cunoscute pentru moment.


Câţiva dintre activiştii care au lansat asaltul au fost arestaţi de către forţele de ordine, au anunţat poliţia şi SBU. Retrăgându-se, activiştii au rănit doi trecători şi au dat foc unui microbuz şi unei clădiri situate în apropierea unităţii militare, relatează Ukrinform, citat de Mediafax.

Autorităţile locale au anunţat că asaltul s-a soldat, în total, cu un mort şi 12 răniţi.

Potrivit UNIAN, în Mariupol au fost trimise echipamente militare din satele din vecinătate.

Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov, precizează sursa citată.

Ei i-au îndemnat pe militari să treacă „de partea poporului”, iar pe comandantul unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk.

Potrivit Gărzii Naţionale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40 (20.40, ora României).

Serviciile secrete din Ucraina se tem că Rusia caută un pretext pentru o intervenţie militară

Rusia organizează violenţele din estul Ucrainei, iar confruntări militare soldate cu victime ar putea fi un pretext pentru o invazie a armatei ruse, avertizează Serviciul ucrainean de securitate (SBU), însă un general american consideră că Moscova nu va declanşa o operaţiune militară de anvergură.

„Problemele din estul Ucrainei sunt create la Moscova”, a declarat generalul Vitali Naida, un oficial de rang înalt din cadrul SBU, afirmând că miliţiile proruse sunt coordonate de Detaşamentul 54 de recunoaştere al Forţelor aeriene ruse, precizează Mediafax.

„Obiectivul este vărsarea de sânge în estul Ucrainei. Dacă vor fi 100-200 de morţi, într-o oră şi jumătate tancurile şi trupele ruse vor fi în Ucraina”, a susținut Naida.

Însă, un general american în retragere nu crede că Rusia va declanşa o invazie terestră în estul Ucrainei, mulţumindu-se doar cu crearea de anarhie în aceste regiuni.

„Cred că preşedintele rus Vladimir Putin este puţin mai inteligent decât pare şi nu vrea o invazie”, a declarat generalul american în retragere Montgomery Meigs, citat de NBC News.

Rusia deja are controlul asupra estului Ucrainei prin unităţi speciale care coordonează miliţiile proruse”, a explicat el, subliniind că, deşi în apropierea frontierei ucrainene sunt 40.000 de militari ruşi, Moscova nu vrea un război convenţional, preferând să genereze anarhie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri