Mobilizare generală în Ucraina. Şi autoritățile de la Kiev, şi rebelii din Doneţk se pregătesc de război pe toate fronturile

Data publicării:
ukraina om

Protestatarii naţionalişti de la Kiev au cerut armatei să continue operaţiunile din estul Ucrainei, până la înfrângerea separatiştilor proruşi.

În acest timp, preşedintele Petro Poroşenko a făcut apel la Guvern pentru a restricţiona plecarea în străinătate a persoanelor care pot fi înrolate. Printre cei vizaţi sunt şi cetăţenii de origine română.

La rândul lor, rebelii anunţă şi ei mobilizări masive şi speră să adune o armată de 100.000 de oameni, în condiţiile în care luptele continuă.

Intenţionăm să formăm cel puţin cinci brigăzi suplimentare. Trei brigăzi motorizate, o brigadă de artilerie şi una de tancuri. Aceasta este rezerva care ne va garanta abilitatea de a rezista atacurilor”, a declarat Alexander Zaharcenko, liderul separatiştilor din Doneţk.

În acest timp, presa americană scrie că Statele Unite ar putea trimite armament, inclusiv drone de recunoaştere şi rachete antitanc, armatei ucrainene.

Propunerea este susţinută de comandantul-şef al NATO, generalul Philip Breedlove, şi de secretarul de stat John Kerry.

Luptele s-au intensificat în estul Ucrainei în ultimele săptămâni, iar ambele tabere au trimis tot mai mulţi militari pe front.

Potrivit ONU, în confruntări şi-au pierdut viaţa peste 5.000 de oameni, iar 600.000 au fugit din calea luptelor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri