Momentul bilanţului pentru Regină: Elisabeta a II-a devine cel mai longeviv monarh britanic

Data publicării:
480918762

La 9 septembrie, domnia Reginei Elisabeta a II-a o va depăşi pe cea a stră-străbunicii sale, Regina Victoria. Cu 63 de ani şi 216 zile pe tron, va deveni cel mai longeviv monarh al Regatului Unit. Momentul de bilanţ reaprinde dezbaterea despre o posibilă abdicare a Reginei. Dar cei familiari cu obiceiurile Casei Regale spun că misiunea Elisabetei a II-a este una pe viaţă.

„Regina nu va abdica. Nu trebuie să abdice. Nu există niciun motiv să facă acest lucru şi, în plus, din punct de vedere constituţional şi religios, nici nu poate abdica”, a spus Hugo Vickers, istoric.

În dinastia Windsor, care domneşte în Regatul Unit din 1917, un singur monarh a abdicat, Edward al VIII-lea, unchiul Reginei Elisabeta a II-a. Decizia lui, bazată pe considerente amoroase şi nu pe vârsta înaintată, a aruncat monarhia în haos pentru o scurtă perioadă.

„Regina şi-a luat un angajament, un angajament public faţă de popor, că va fi în slujba acestei ţări. Nu cred că va recurge la o astfel de decizie (de a abdica, n.r.)”, a spus şi Simon Lewis, fost secretar al Reginei Elisabeta a II-a.

În ultimii ani, monarhii din Olanda, Belgia şi Spania au renunţat la tron şi au permis tranziţia către generaţia mai tânără.

Alimentând speculaţiile despre o posibilă abdicare, şi în Marea Britanie Regina Elisabeta a II-a acceptat să transfere o parte dintre responsabilităţi către moştenitorii săi.

Pregătit din naştere să-i ia locul mamei sale într-o bună zi, Prinţul Charles nu a reuşit încă să o egaleze ca popularitate. Un sondaj realizat în luna aprilie a acestui an a arătat că Elisabeta a doua se bucură de susţinerea a 77% dintre supuşi, faţă de doar jumătate, în cazul Prinţului Charles.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri