Sari la conținut

Monica Macovei cere o guvernare fără comuniști în Republica Moldova: „Acum, Moscova se bucură”

FOTO: Digi24

Copreşedinte, în precedenta legislatură, al Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova, Monica Macovei spune că la Chișinău nu este nevoie de orice fel de guvern. „Guvernul de la Chișinău trebuie să reflecte votul populației, care a fost pro-european. Este vital ca drumul pro-european al Republicii Moldova să nu fie încetinit sau oprit, ci trebuie accelerat”, arată europarlamentarul PPE.

Monica Macovei spune că după ce, duminică, Partidul Liberal-Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) și-au asumat public o guvernare minoritară, cu susținere în Parlament a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), „acum Moscova se bucură”.

Toate țările din Uniunea Europeană, mai ales cele sceptice la extinderea Uniunii, vor avea motive să temporizeze sprijinul Republicii Moldova în parcursul european, avertizează Monica Macovei. „Susținerea Guvernului de către PCRM frânează trenul Moldovei către Uniunea Europeană. Situația convine Moscovei; chiar dacă acum Vladimir Voronin nu răspunde total comenzilor Rusiei, el poate fi înlocuit în viitor de un agent rus”, atrage atenția europarlamentarul.

Monica Macovei susține că PCRM nu va vota legile necesare integrării europene, mai ales pe cele anticorupție și pentru reforma justiției.

Singura garanție că Moldova va merge spre Europa, și nu spre Federația Rusă, este cooptarea Partidului Liberal (PL) în coaliția de guvernare. PLDM, PD și PL trebuie să ajungă în cele din urmă la o înțelegere și să-și asume guvernarea împreună, pentru că aducerea comuniștilor în susținerea și decizia Guvernului este un pericol pentru Moldova”, arată Monica Macovei.

Europarlamentarul subliniază că în cursul vizitei reprezentanților Partidului Popular European (Elmar Brok), Partidului Liberal (Graham Watson) și Partidului Socialist Democrat (Knut Fleckenstein), cele trei partide - PLDM, PL și PD (care fac parte din aceste partide europene) – au primit și acceptat mesajul clar din partea europenilor că drumul spre Europa este asigurat clar de alianța guvernamentală PLDM-PL-PD, și nu de cea cu comuniștii. „Toate cele trei partidele trebuie să se țină de cuvânt, iar PD să înceteze atacarea Partidului Liberal”, cere Monica Macovei.

Europarlamentarul precizează, totuși, că reconfirmarea lui Iurie Leancă în funcția de premier este un vector de legitimitate, încredere și garanție pentru europeni a democratizării Moldovei.

Atrag atenția că Procurorul General, Agenția Națională Anticorupție și orice alte instituții judiciare și de investigații nu trebuie împărțite politic”, avertizează în final europarlamentarul Monica Macovei.

Citiți și: 

Acord pentru un guvern minoritar la Chișinău. Primul efect: a fost ales președintele Parlamentului. Cu sprijin de la comuniști