Moody's: Ieșirea Greciei din zona euro, mai puțin probabilă decât în perioada de vârf a crizei financiare

Data publicării:
MOODY S-AFP Mediafax Foto-JOEL SAGET

FOTO: MediafaxFoto

"Impactul asupra ratingului creditului celorlalte ţări din regiune va fi mai puţin pronunţat decât în 2012, întrucât riscul contagiunii a scăzut, iar oficialii au, în prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist Moody's, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, analiştii Moody's apreciază că o eventuală ieşire a Greciei din regiunea euro ar duce la creşterea tensiunilor de pe piaţă şi la o nouă recesiune în zona euro.

"Ieşirea oricărui stat din zona euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul că uniunea monetară este divizibilă", a afirmat Colin Ellis.

În Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 25 ianuarie, ca urmare a eşecului alegerii unui nou preşedinte, fapt care a crescut îngrijorările referitoare la posibilitatea ca partidul de extremă stângă Syriza să preia conducerea Greciei.

La începutul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze restructurarea datoriei publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri