Atac la Berlin | Confuzie. Cine este autorul atacului?

Data actualizării: Data publicării:
Lorry Drives Through Christmas Market In Berlin
FOTO: Getty Images

Anchetatorii germani încă îl caută pe autorul atacului de aseara de la targul de Crăciun din Berlin, deşi au arestat un suspect, un pakistanez solicitant de azil.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

ACTUALIZARE 21.00 Suspectul reținut luni seara a fost eliberat din lipsă de probe. Este vorba despre refugiatul pakistanez despre care s-a crezut inițial că ar fi autorul atacului de la târgul de Crăciun.

ACTUALIZARE 17:00 La aproape 24 de ore de la atacul din Berlin, autorităţile germane încă nu ştiu cine este autorul. Mai mult, procurorul general a lansat încă o controversă - ar putea fi vorba de un bărbat sau de o femeie. La rândul său, şeful biroului federal al poliţiei a spus că anchetatorii încă îl caută pe făptaş. Totul, după ce mai devreme publicaţia Die Welt anunţa că autorul atacului este în libertate, înarmat şi periculos. În aceste condiții, există toate șansele ca poliţia, care a prins aseară un imigrant pakistanez, să fi arestat pe cine nu trebuia.

Klaus Kandt, şeful Poliţiei din Berlin: „Nu am fost în măsură să confirmăm că persoana pe care o avem (n.red. - în arest) este în mod sigur şoferul camionului”.

Holger Munch, directorul Biroului Federal de Poliţie: „Încercăm să obținem informații de la martori, astfel încât să dăm de urma făptașului.

Peter Frank, procurorul general al Germaniei: „Nu știm dacă el sau ea a avut complici”.

Un camion a intrat în plin, luni seara, în Piaţa de Crăciun din Berlin. 12 oameni au murit și 48 au fost răniţi în ceea ce ministrul de interne a declarat că „pare” un atac. Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat pentru DPA că investighează cazul pornind de la premisa că este un atentat. În camion se aflau două persoane. Una dintre ele, de naționalitate poloneză, a decedat la scurt timp după incident.

ACTUALIZARE 14:50 Răsturnare de situație la Berlin. Publicația „Die Welt” citează surse din poliția germană potrivit cărora bărbatul de origine pakistaneză reținut luni seară, după atacul din târgul de Crăciun de la Berlin, s-ar putea să nu fie suspectul căutat. Adevăratul suspect ar fi în libertate, posibil înarmat. Detalii, AICI.

ACTUALIZARE 12.10 „Nu vreau să trăim sub frică, vreau să avem încredere că putem trăi liberi în Germania” - acesta a fost primul mesaj pe care l-a transmis cancelarul Angela Merkel concetățenilor ei, după atacul care a avut loc luni seara într-un târg de Crăciun de la Berlin. Vedeți AICI declarația integrală.

ACTUALIZARE 12:00  Una dintre persoanele decedate a murit împușcată.

Una dintre cele 12 persoane care au murit după ce un camion a intrat, luni seara, într-un târg de Crăciun amenajat la Berlin a fost împușcată, informează marți site-ul revistei Focus, care îl citează pe ministrul de interne din Brandenburg.

Cel mai probabil este vorba despre șoferul polonez al camionului, a spus ministrul Karl-Heinz Schroeter. El a precizat că șoferul polonez a fost o victimă, nu a participat la atac.

Anterior, poliția anunțase că bărbatul găsit mort în camion este cetățean polonez, dar precizase că nu el controla vehiculul.

ACTUALIZARE 10:00  Atac la Berlin | MAE: Nu sunt români printre victime

ACTUALIZARE 09.00: Imagini în direct de la Berlin, unde ancheta privind incidentul de aseară este în desfășurare. Reuters scrie că atacatorul ar fi un bărbat de 23 de ani, care a intrat în Germania din Austria în luna februarie, din Pakistan. El ar fi fost deja cunoscut autorităților germane pentru infracțiuni mărunte. Bărbatul este în acest moment reținut de poliția germană și este audiat.

Citiți și:  Corespondenţă Digi24| Percheziţii la un centru de refugiaţi din Berlin

La ora locală 13.00 (14.00 ora României) va avea loc o conferință de presă, unde, cel mai probabil, vor fi anunțate primele concluzii ale anchetei. 

ACTUALIZARE 8:05 - Atacul a fost comis în mod intenţionat, afirmă poliţia într-un mesaj postat pe Twitter. Forțele de ordine adaugă că ar fi vorba de un atac terorist, potrivit Digi24.

Mărturii:  Atac la Berlin: „Oamenii zăceau pe jos cu picioarele rupte”

Atac la Berlin. Ce se știe până acum

Jurnalist DW: Atacul de la Berlin, total diferit de cel de la Nisa

ACTUALIZARE 5:30 Un nou bilanț anunțat de poliție indică 12 morți și 48 de răniți. Unii dintre răniți se află în stare gravă.

Precedentul bilanț era de nouă morți și 50 de răniți.

ACTUALIZARE 1:00 Organizaţia teroristă Statul Islamic ar fi revendicat pe Twitter atacul, relatează The Washington Times, citând o organizație irakiană care monitorizează, cu ajutorul unei tehnologii de decriptare, conturi ale jihadiştilor.

De altfel, incidentul amintește de atentatul de la Nisa, din vara acestui an, când un camion condus de un tunisian a intrat în mulțimea care se strânsese pe promenadă pentru a urmări focurile de artificii de ziua națională a Franței. 86 de oameni au murit atunci, iar atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Casa Albă a condamnat, luni, „ceea ce pare să fi fost un atac terorist”.

În schimb, președintele ales al SUA, Donald Trump, a condamnat ceea ce pentru el este un atac evident, pe care l-a legat de terorismul islamist.

Totuși, poliția germană a evitat până acum să anunțe oficial cine este responsabil pentru această tragedie și nici nu s-a pronunțat ca fiind sută la sută sigură că este un atac de natură teroristă.

Ministrul de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că sunt încă neclare circumstanțele în care a avut loc incidentul. „Nu vreau să folosesc încă cuvântul atac, deși o mulțime de aspecte indică aceasta”, a spus de Maiziere.

De altfel, cancelarul Angela Merkel, informată despre situație, încă nu dăduse publicității o reacție oficială la ora când Donald Trump făcuse deja declarația despre ceea ce s-a întâmplat la Berlin. 

Popularitatea Angelei Merkel, care în ultimul timp înregistrase o creștere - după ce criza refugiaților îi adusese prejudicii de imagine - ar avea cu siguranță de suferit din nou, în cazul unor atacuri pentru care s-ar dovedi responsabili musulmanii. Cancelarul tocmai a anunțat că va candida pentru al patrulea mandat.

ACTUALIZARE 24:00 Poliția din Berlin a informat asupra arestării unei „persoane suspecte” în apropierea evenimentului și cercetează dacă este vorba de șoferul camionului care a pătruns în zona pietonală lovind vizitatorii târgului, potrivit Agerpres. 

Potrivit presei germane, care citează surse din serviciile de securitate, sunt tot mai multe indicii că suspectul ar fi pakistanez sau afgan și că ar fi intrat în Germania în februarie, ca refugiat.

Proprietarul camionului, un polonez, a declarat că vehiculul era în custodia vărului său, cu care vorbise ultima oară în cursul după-amiezii. Camionul se întorcea din Italia și se îndrepta către Polonia.

Nu este exclusă, în aceste condiții, ipoteza unei deturnări a camionului.

ACTUALIZARE 23.30. Poliţia a anunţat că a ridicat alerta şi a început să elibereze zona Pieţei de Crăciun. Nu sunt alte situaţii potenţial periculoase în oraş, scrie pe contul de Twitter al poliţiei. În acelaşi timp, oficialităţile încep să-şi schimbe discursul şi să pună la îndoială că ar fi vorba despre un atentat. Ministrul de Interne al landului Berlin a declarat că se fac verificări pentru a stabili dacă este vorba despre un incident sau despre un atac terorist. Acelaşi lucru l-a spus şi ministrul de Interne frederal, Thomas de Maziere. O echipă de anchetatori va pleca în Polonia, la Gdansk, oraşul în care se află firma care este proprietara camionului.

ACTUALIZARE 23.10. Ambasada României în Republica Federală Germania ”are în atenţie” incidentul în care un camion a lovit, luni seara, o mulţime de oameni care se aflau la un târg de Crăciun din centrul Berlinului.

”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români. Acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivată la această oră”, anunţă Ministerul.


Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle, a declarat la Digi24 că poliţia pleacă de la premisa că ar fi vorba de un atentat terorist.

Citiţi şi:

Berlin | Emil Hurezeanu: Sunt indicii că ar fi vorba de un atentat

Potrivit acestuia, camionul a venit în viteză mare de pe strada Budapesta, a intrat cu viteză mare în Piaţa de Crăciun.

„Terenul din jurul târgului de Crăciun e plin de maşini de poliţie, de salvări”, a relatat jurnalistul.

Sven Gerling, purtător de cuvânt al pompierilor: „Un camion înmatriculat în Polonia a intrat din plin în mulţime. Avem o mulţime de răniţi dintre care foarte mulţi grav răniţi şi avem, din păcate, şi mai multe persoane decedate. Pompierii intervin cu mai multe autospeciale. Poliţia este şi ea prezentă cu numeroşi agenţi astfel încât să putem avea grijă de toţi răniţii."

Incidentul s-a petrecut la ora locală 20:15. Târgurile de Crăciun din Germania sunt vizitate anual de milioane de oameni și sunt aglomerate cu precădere seara. Acesta unde s-a petrecut incidentul, aflat în piața Breitscheidplatz, este de mai mici dimensiuni, dar este totuși foarte frecventat, întrucât se află în apropierea unei importante artere comerciale și a vestitei grădini zoologice de la Berlin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O postare pe contul de Twitter al de cuvânt al Poliţiei din Berlin anunţă că 9 oameni au murit şi mulţi alţii sunt răniţi. Şi dă asigurări că mulţi poliţişti sunt în zonă. În acelaşi timp, oficiali ai pompierilor vorbesc despre cel puţin 50 de răniţi. 

Conform presei, unii dintre cei răniţi au fost duşi într-o biserică din apropiere. Vehiculul, un TIR de peste 20 de tone, are număr de înmatriculare din Polonia (Gdansk) şi în el se aflau două persoane. Pasagerul a fost găsit în cabină, mort, şi există varianta să fi murit în timpul impactului. Şoferul, care reuşise să fugă, ar fi fost prins lângă grădina zoologică, aflată în apropiere.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Die Welt scrie că de mai multe zile există informaţii privind iminenţa unui atac terorist la Berlin. În două postări pe Twitter, poliţia le-a solicitat locuitorilor Berlinului să elibereze străzile din jurul Breitscheidplatz - zona în care a avut loc atacul. De asemenea, oamenilor li se solicită să stea în case, să nu răspândească zvonuri şi să nu distribuie pe internet imagini filmate în timpul şi imediat după atac.

Surse: Digi24, agenții de presă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri