Muntenegru are un nou guvern al cărui obiectiv principal este aderarea la UE

Data actualizării: Data publicării:
Dritan Abazovic face declarații.
Prim-ministrul Dritan Abazovic spune că noul guvern se va baza pe doi piloni principali, statul de drept și dezvoltarea economică. Foto: Profimedia

Parlamentul Muntenegrului a votat joi un nou guvern, format din partide moderate, care sunt atât pro-europene, cât și pro-sârbe. Executivul va fi condus de prim-ministrul Dritan Abazovic, care a declarat că obiectivul principal va fi deblocarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează Reuters.

Noul guvern minoritar și-a asigurat sprijinul a 46 de deputați în parlamentul cu 81 de locuri, ceea ce înseamnă că s-ar putea confrunta cu dificultăți în promovarea unor legi cheie care trebuie susținute de o majoritate de două treimi.

„Noul guvern se va baza pe doi piloni principali, statul de drept și dezvoltarea economică”, a spus Abazovic. „Muntenegru are nevoie de stabilitate politică și socială înainte de toate”.

Noul guvern înlocuiește cabinetul fostului premier Zdravko Krivokapic, căzut în urma unei moțiuni de cenzură.

Muntenegru, stat membru NATO, a început negocierile de aderare la UE în 2012. Țara este profund împărțită între partide conservatoare pro-sârbe și pro-ruse, cu legături puternice cu Biserică Ortodoxă Sârbă, și partide pro-UE cu orientare civică.

Partidele conservatoare pro-sârbe au boicotat votul pentru noul guvern.

Abazovic, al cărui partid civic URA a fost membru al fostei coaliții de guvernământ, s-a numărat însă printre criticii la adresa fostului guvern în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19, atragerea investițiilor și încetinirea demersurilor pentru integrarea europeană.

El le-a spus parlamentarilor că noul executiv se va concentra în principal pe reformele cerute de UE, astfel încât Muntenegru să poată cere accelerarea procesului său de aderare în lumina noii situații create de războiul din Ucraina.

Muntenegru s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva invaziei ruse, pe care Moscova o numește „operație militară specială”.

Abazovic a spus că are cinci priorități - lupta împotriva corupției, investiții și dezvoltare mai durabile, protecția mediului și o mai mare atenție acordată copiilor și tinerilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri