Muntenegru | Naționaliști ruși ar fi încercat să-l asasineze pe premier

Data actualizării: Data publicării:
milo

Procurorul-şef special din Muntenegru a anunţat că „naţionalişti din Rusia” se află în spatele unei tentative de a-l asasina pe premier şi a declanşa o lovitură de stat, după ce, iniţial, autorităţile au acuzat forţele paramilitare sârbe, relatează BBC News.

milo

Potrivit magistratului Milivoje Katnici, premierul prooccidental Milo Djukanovici urma să fie ucis de un lunetist profesionist. Apoi, puciştii urmau să atace Parlamentul, pentru a aduce la putere un Guvern prorus.

Nu există dovezi că statul rus s-ar fi aflat în spatele complotului.

„Nu avem dovezi că statul rus este implicat în vreun fel (…), dar avem dovezi că doi naţionalişti din Rusia sunt organizatori”, a declarat Katnici, potrivit News.ro.

Magistratul a precizat că omologul său din Serbia a avut persoanele respective „sub supraveghere” şi le-a împiedicat să îşi ducă la capăt complotul. „Aceste persoane nu mai sunt pe teritoriul Serbiei. Nu ştiu unde sunt acum, în Rusia sau în altă parte”, a declarat el.

Autorităţile muntenegrene au arestat circa 20 de oameni pe 16 octombrie, în ziua alegerilor din Muntenegru. Suspecţii au fost identificaţi iniţial ca membri ai grupărilor paramilitare sârbe.

Autorităţile au precizat între timp că este vorba de cetăţeni sârbi şi muntenegreni, dintre care 14 se află încă în arest.

De când şi-a declarat independenţa de Serbia, în 2006, Muntenegru s-a apropiat de UE şi NATO, structuri la care vrea să adere.

Pe de altă parte, premierul Djukanovici, un fost colaborator apropiat al fostului lider sârb Slobodan Miloşevici, se află de 25 de ani la putere, iar poziţiile sale s-au nuanțat odată cu trecerea anilor și schimbările geopolitice.

Citiți și:  Proteste violente în Muntenegru. Oamenii cer demisia premierului, aflat de 25 de ani la putere

Candidatura lui Djukanovici la alegeri a fost prezentată alegătorilor drept o alegere între Occident sau transformarea ţării într-o „colonie rusă”.

Partidul lui Djukanovici a câştigat alegerile din octombrie, dar nu a obţinut majoritatea absolută, aşa cum spera.

Potrivit analiştilor, ţara ar urma să adere la NATO la începutul lui 2017, în pofida unei opoziţie puternice din partea Rusiei.

Citiți și:  

Kremlinul neagă implicarea în complotul din Muntenegru

Premierul muntenegrean acuză Rusia de finanțarea unei campanii anti-NATO

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri