Sari la conținut

Natalia Gherman, numită premier interimar al Republicii Moldova

Natalia Gherman / FOTO: MediafaxFoto

Natalia Gherman va exercita interimatul până la depunerea jurământului de către membrii unui nou guvern.

Natalia Gherman a declarat că, pe durata interimatului său, care speră că va fi unul foarte scurt, va continua „politicile promovate de guvernele precedente, prioritar fiind parcursul european al Republicii Moldova şi siguranţa cetăţenilor”, informează Mediafax.

Preşedintele Nicolae Timofti a convocat, luni, o şedinţă cu membrii Guvernului interimar, pe care i-a îndemnat să administreze eficient treburile statului şi să asigure implementarea tuturor proiectelor sociale.

Şeful statului a precizat că după turul doi al alegerilor locale, din 28 iunie, va convoca grupurile parlamentare pentru a discuta despre o potenţială candidatură a unui nou premier.

Natalia Gherman este diplomat de carieră. A preluat funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în anul 2013. Anterior, ea a deţinut funcţia de viceministru de Externe, iar în perioada 2006 - 2009, a fost ambasador al Republicii Moldova în Suedia.

Termenul limită de învestire a unui nou Cabinet de miniştri, conform Constituţiei, expiră pe 12 septembrie, adică în termen de cel mult 3 luni de la data anunţării demisiei premierului. Dacă până pe 12 septembrie, nu va fi învestit un nou Guvern, Nicolae Timofti, va fi obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.

Pe aceeași temă