Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa, anunţă secretarul general NATO.
„Autorităţile militare NATO vor investiga pentru a clarifica situaţia şi a face lumină în acest caz”, a declarat joi după-amiază Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, în cursul unei reuniuni cu miniştrii Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
„Cred că este cea mai bună modalitate, acum, de a clarifica cu adevărat ce s-a întâmplat. NATO susţine aplicarea deciziei ONU de a impune un embargou asupra livrărilor de arme în Libia. Susţinem eforturile ONU de a găsi o soluţie la conflict”, a precizat Jens Stoltenberg, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.
Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO
Franţa a denunţat comportamentul „extrem de agresiv” al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.
Fregata franceză Le Courbet a fost vizată, pe 10 iunie, de radarul unei nave militare turce. „Fregata Le Courbet a fost vizată de trei ori de radarul utilizat de obicei pentru lansarea de atacuri”, a acuzat Ministerul Apărării de la Paris.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari şi nave militare în Libia.
Potrivit presei internaţionale, Turcia a transferat în Libia mii de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană.
Rusia şi alte ţări îl susţin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, în timp ce Occidentul şi Turcia sunt de partea Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj.
Editor web: Liviu Cojan